Păstura, cunoscută și sub numele de „pâinea albinelor”, este un produs apicol extrem de valoros pentru sănătatea omului. Este indicată în mod deosebit persoanelor care au probleme cu ficatul sau cu aparatul digestiv, tulburări circulatorii sau ateroscleroză.
CE ESTE PĂSTURA
Păstura este de fapt polen de albine, dar care a trecut printr-un proces natural de fermentare. Albinele aduc polenul pe piciorușe în stup și îl introduc în celulele fagurelui. În acele celule intră de asemenea miere și enzime secretate de albine.
În cele din urmă, celulele sunt sigilate cu un strat de ceară. După 3 luni de zile, polenul fermentează și se transformă în păstură.
PĂSTRA – PROPRIETĂȚI
Păstura are proprietăți asemănătoare polenului, fiind considerată chiar mai nutritivă. Conține fito-hormoni (hormoni naturali din plante), antioxidanți (polifenoli), vitamine (A, B, C, K), enzime, acid lactic, minerale (potasiu, zinc, calciu, magneziu, fier, seleniu, fosfor) și aminoacizi esențiali.
Are efecte biostimulatoare și energizante:
– întărește imunitatea
– ajută la refacerea carențelor de vitamine, minerale, proteine
– ajută la detoxifierea corpului
– favorizează regenerarea ficatului
– protejează celula hepatică și tubul digestiv
– stimulează digestia și secrețiile biliare
– ajută la scăderea colesterolului sanguin
– combate anemia
– ajută în tratamentul aterosclerozei
– ajută în tratamentul afecțiunilor prostatei și tulburărilor urinare
O altă diferență importantă este că păstura se digeră mai ușor decât polenul.
CUM SE CONSUMĂ PĂSTURA
Păstura are un gust dulce-acrișor, de aceea poate fi amestecată cu miere.
Copiii pot lua câte 1 linguriță de păstură pe zi, iar adulții cel puțin 1 lingură pe zi. Păstura poate fi consumată pe tot parcursul anului. Se fac de regulă cure de cel puțin 6 săptămâni.
Spre deosebire de polen, care trebuie păstrat în congelator, păstura poate fi ținută la temperatura camerei, fără să-și piardă proprietățile. Mediul trebuie să fie însă lipsit de umezeală și căldură mare.