Articol scris de Ana-Maria Postolache
Vă prezentăm o idee ingenioasă de pateu vegetal, obținut doar din semințe, și acestea crude. Rețeta este 100% naturală și cât se poate de sănătoasă, hrănitoare și totodată dietetică, ideală pentru perioadele de post sau curele de slăbire.
Pateul se prepară foarte ușor. Semințele se pun la înmuiat în apă, se scurg și se pasează cu un blender până se fac pastă.
BENEFICIILE SEMINȚELOR DE FLOAREA-SOARELUI
Semințele sunt o modalitate eficientă de potolire a foamei. 30 g de semințe de floarea-soarelui pot acoperi:
- 37% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina E
- 32% din DZR de seleniu
- 30% din DZR de mangan
- 26% din DZR de cupru
- 20% din DZR de vitamina B5
- 17% din DZR de acid folic
- 11% din DZR de vitamina B6
- 10% din DZR de zinc
Sunt de asemenea surse bune de proteine (5,5 g), fibre (3 g) și grăsimi sănătoase (14 g – care 9,2 g sunt acizi grași polinesaturați și 2,7 g acizi grași mononesaturați). Conțin fitosteroli care ajută la scăderea colesterolului. Datorită conținutului de seleniu, îmbunătățesc detoxifierea organismului și oferă protecție împotriva afecțiunilor tiroidiene și a cancerului.
PATEU DIN SEMINȚE DE FLOAREA-SOARELUI
La acest pateu puteți folosi doar semințe de floarea-soarelui, sau un amestec de mai multe semințe: de dovleac, de in, de susan, de chia, de cânepă. Nu folosiți prea mult susan deoarece aceste semințe devin amare la gust prin măcinare/pasare.
INGREDIENTE
• amestec de semințe crude
• ceapă
• ardei kapia
• castravete sau zucchini crud
• verdețuri (spanac, rucola, leurdă)
• pătrunjel, mărar
• sare, piper
• suc de lămâie
PREPARARE
Puneți semințele într-un castron și turnați peste ele apă caldă, cât să le acopere. Lăsați-le la înmuiat minim 4 ore, preferabil peste noapte (în frigider).
Înmuierea lor ajută la o pasare mai fină în blender și totodată la eliminarea substanțelor care îngreunează digestia și împiedică absorbția nutrienților în corp. Hidratarea este recomandată și pentru nuci și cereale.
Semințele înmuiate se scurg de apă (dacă mai au) și se pun în blender. Se adaugă suc de lămâie proaspăt stors și foarte puțină apă, cât să meargă blenderul.
Se mixează câteva minute, până când totul se transformă într-o pastă fină. Transferați pateul într-un bol încăpător și adăugați celelalte ingrediente: ceapa tocată fin, ardeii, castravetele sau dovlecelul tocate cubulețe mici și verdețurile tăiate mărunt.
Puneți sare și piper, după gust. Amestecați cu o paletă de plastic/silicon, până la omogenizare.
Acest pateu se poate servi pe felii de pâine integrală/toast, pe lipie sau crackers (biscuiți uscați). De asemenea, se pot umple cu el diverse legume: ardei grași, andive, roșii, frunze de salată verde. Sau se poate servi pe felii de castravete sau dovlecei, cu bastoane de morcovi sau alte rădăcinoase.
Semințele sunt bogate în ulei natural, de aceea nu este nevoie să mai adăugați altă sursă de grăsime la acest pateu.
Dacă v-a plăcut rețeta, nu ezitați să o recomandați și prietenelor.
Surse bibliografice:
1. „PATEU din SEMINȚE, servite pe legume”, articol publicat pe site-ul LaTaifas.ro: https://lataifas.ro/retete-naturiste/retete-de-post/119522/pateu-din-seminte-servite-pe-legume/
2. The World’s Healthiest Foods, „Sunflower seeds”: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=57
3. Healthline, „Are Sunflower Seeds Good for You? Nutrition, Benefits and More”: https://www.healthline.com/nutrition/sunflower-seeds