Pietre la vezica urinară – tratament naturist

Pietre la vezica tratament naturist
Pietre la vezica tratament naturist:

În acest articol vei găsi unul din cele mai eficiente remedii pentru nisip la vezică sau pietre la vezica urinară. Este recomandat de botanista austriacă Maria Treben și constă în efectuarea unei băi de șezut și consumul unui ceai sau a unui amestec de ceai.

Ce sunt pietrele la vezică?

Calculii vezicali sunt mase întărite de minerale care se dezvoltă în vezica urinară. Apariția lor se datorează incapacității vezicii de a elimina complet urina. În consecință, mineralele din urina concentrată se cristalizează și se transformă în pietre.

Pietre la vezica tratament naturist
Pietre la vezica tratament naturist: Jannoon028 – www.freepik.com

Pietre la vezica urinară – simptome

De multe ori, aceste pietre sunt asimptomatice, inclusiv cele de dimensiuni mari. Simptomele încep să apară în momentul în care o piatră irită peretele vezical sau blochează fluxul urinar. Se manifestă prin:

– dureri la nivelul abdomenului inferior
– durere în timpul urinării
– urinări frecvente
– urinare dificilă
– jet urinar întrerupt
– sânge în urină
– urină tulbure sau foarte închisă la culoare

Pietre la vezica urinară – cauze

Calculii vezicali pot să apară fie din cauza unei disfuncții a vezicii urinare, fie din cauza unei infecții, a unei inflamații sau a unei boli, precum prostata mărită.

Cateterele vezicale pot duce de asemenea la formarea pietrelor. Dacă ai pietre la rinichi, este posibil ca acestea să treacă prin uretră și să ajungă în vezica urinară. Dacă nu sunt eliminate, se transformă în calculi vezicali.

Pietrele la vezică sunt mai frecvent întâlnite la bărbații peste 50 de ani.

Citește și: Infecția urinară – cauze, transmitere, tratament

Pietre la vezica urinară – tratament naturist

Tratamentul pe care l-am pomenit în primele rânduri ale articolului nostru este bazat pe o plantă foarte cunoscută, și anume coada-calului.

Autoarea – Maria Treben, recomandă băile de șezut cu coada-calului și consumul intern de ceai de coada-calului. Tratamentul este indicat doar în pietrele de dimensiuni mici. El ajută la stimularea funcțiilor vezicii urinare.

Băi de șezut cu coada-calului pentru pietre la vezică

Se pun 100 g de plante proaspete într-o găleată cu 5 litri de apă rece. Se lasă la macerat vreme de 12 ore, apoi se toarnă amestecul într-o cratiță mare. Se încălzește, apoi se strecoară și toarnă în apa din cadă.

Nivelul apei din cadă trebuie să acopere rinichii. Se stă în apă 20 de minute. După ieșire, se pune repede un halat gros, fără să se șteargă corpul. Se stă în pat o oră, pentru a transpira abundent. Este foarte important ca bolnavul să se abțină să urineze, astfel încât să se formeze o presiune cât mai mare care să elimine nisipul din vezică.

Ceai de coada-calului pentru pietre la vezică

În timp ce bolnavul stă în pat, va bea o cană cu ceai de coada-calului, cu înghițituri mici. Ceaiul de coada se prepară dintr-o linguriță cu vârf de plante și 1 cană cu apă clocotită.

Ceai din amestec de plante

Maria Treben mai recomandă și această rețetă de plante:

• 20 g de frunze de mesteacăn
• 20 g de osul iepurelui
• 20 g de traista ciobanului
• 20 g de turița mare

Se folosește 1 linguriță de amestec de plante la 1 cană cu apă clocotită. Ceaiul se soarbe încet, nu se bea dintr-o dată.

Coada-calului este o plantă renumită în medicina tradițională. Deși nu există suficiente dovezi din studii clinice, eficiența ei este considerată plauzibilă. Este folosită în scop terapeutic de cel puțin 30 de ani.

Este recomandat să beți multă apă în timp ce consumați preparate cu coada-calului.

Citește și: Dietă contra pietrelor la rinichi

Coada-calului – contraindicații

Atenție, există o specie de coada-calului numită Eqiuisetum palustre care este otrăvitoare la cai și trebuie evitată. Coada-calului care poate fi folosită medicinal se numește Equisetum arvense.

Cumpărați ceaiuri și produse naturiste standardizate, de la magazinele naturiste. Dacă folosiți plante direct din natură, asigurați-vă că ați colectat planta corectă și că nu există nici un pericol privind auto-administrarea.

Nu consumați coada-calului pe termen lung, deoarece poate duce la scăderea nivelului de vitamina B1 din corp.

Persoanele cu diabet, tulburări renale, diabet, gută sau niveluri scăzute de potasiu nu trebuie să consume coada-calului.

Nu luați medicamente, nicotină, alcool, digoxină, litiu sau medicamente diuretice în paralel cu coada-calului.

 

 

Bibliografie:

1. Mayo Clinic, Bladder stones: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bladder-stones/symptoms-causes/syc-20354339
2. European Medicine Agency, Herbal medicine: summary for the public, Horsetail herb. Equisetum arvense L.: https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-summary/horsetail-herb-summary-public_en.pdf
3. Mount Sinai, Horsetail: https://www.mountsinai.org/health-library/herb/horsetail
4. Maria Treben, Nisip (calculi mici) vezicali, Boli specifice femeilor, Editura Gemma Print, București, pp. 58-59

2 comments
  1. Nu inteleg nimic. Mai sus ati spus ca ceaiul de coada calului este recomandat in afectiuni renale sau guta, iar la contraindicatii spuneti ca persoanele cu afectiuni renale sau guta nu trebuie sa consume coada calului. Unde este adevarul?

    1. Aceste contraindicații sunt din partea medicilor, care de regulă nu recomandă utilizarea plantelor în afecțiunile grave. Dacă boala este severă, cronică, tratamentele naturiste trebuie făcute sub îndrumarea unui fitoterapeut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *