PROPOLISUL – ghid complet al beneficiilor

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Propolisul este o mixtură rășinoasă pe care albinele o colectează din surse botanice. Aceasta este apoi lucrată în secreții digestive bogate în enzime, ceară și polen.

Substanța rezultată este utilizată apoi pentru sigilarea externă și internă a stupului și protejarea lui împotriva frigului din timpul iernii, a bacteriilor, infecțiilor și a altor agenți dăunători.

Albinele acoperă toate căile și punctele de acces importante din stup cu propolis. Stupul este unul din cele mai antisepticemedii din lume.

Propolisul este folosit și ca substanță protectoare pentru ouă și larve din interiorul celulelor stupului și ca dezinfectant pentru insectele moarte care au reușit să pătrundă în stup.

CE CONȚINE PROPOLISUL

Compoziția chimică a propolisului depinde de locația din care este recoltat, de tipul de copaci sau flori din jurul stupului, de anotimp.

Însă principalii săi constituenți sunt:

• rășini din plante și copaci (45-55%)
• ceară și acizi grași (25-35%)
• uleiuri esențiale și alte substanțe volatile (10%)
• polen (5%)
• minerale esențiale și alți compuși organici (5%)

Principalele minerale din propolis sunt: magneziul, calciul, iodul, potasiul, sodiul, cuprul, zincul și fierul. Dintre vitamine, cele mai abundente sunt: vitaminele B1, B2, B6, C, E și P. Propolisul are o concentrație mare de antioxidanți (polifenoli – flavonoide sau bioflavonoide), cumarine, aminoacizi și steroizi.

PROPOLIS – BENEFICII

Principalele beneficii se datorează flavonoidelor – rutină, quercetină și galangină – și acidului fenolic. Flavonoidele au efecte protectoare și stimulatoare asupra metabolismului. Aceste substanțe antioxidante sunt de asemenea responsabile pentru acțiunea antimicrobiană a propolisului.

Substanțele medicinale din propolis sunt extrem de puternice. Acestea au proprietăți antiinflamatoare, antivirale (herpes) și fungicide (Candida albicanis). Este eficient și împotriva paraziților, precum Trichomonas.

Propolisul este una din cele mai puternice substanțe naturale antibacteriene, eficient împotriva multor patogeni comuni. La fel cum rășina vindecă rănile unui copac, așa propolisul ajută procesul de cicatrizare a pielii umane.

[products ids=”3160,  6726, 7140, 9948, 9513, 3609″ orderby=”date” columns=”6″ order=”desc”]

Alte beneficii:

– reglează sistemul imunitar
– are efecte anestezice locale
– are efecte detoxifiante
– protejează ficatul
– stimulează circulația sangvină

CUM SE ADMINISTREAZĂ PROPOLISUL

Propolisul poate fi consumat îndată cu debutul iernii, pentru protecție împotriva răcelilor. În ceea ce privește tinctura de propolis, doza este de 30-50 picături, de 2-3 ori pe zi.

Poate fi administrat și sub alte forme:

• sirop
• spray sau aerosoli pentru nas, gură și gât
• unguente, creme, alifii
• paste de dinți
• șampoane, săpunuri
• capsule

Consumul oral de propolis nu are efecte adverse, decât la persoanele alergice la produsele apicole.

Unele persoane (cu alergie la polen sau febra fânului) pot experimenta o anumită intoleranță la propolis, manifestată prin mâncărimi ale pielii.

Sursă: Kontak bio, THE COMPLETE GUIDE TO PROPOLIS AND ITS HEALTH BENEFITS: https://kontak.bio/blog/complete-guide-to-propolis-and-its-health-benefits

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *