REMEDII naturale pentru controlul DURERILOR cronice

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Durerea care durează mai mult de 6 luni este considerată o durere cronică. Ea nu poate fi tratată sau vindecată prin mijloacele convenționale, însă există anumite intervenții care pot ajuta la diminuarea sau calmarea ei temporară.

Cei mai mulți apelează la medicamentele farmaceutice, însă în cazul durerilor persistente, ele nu sunt cea mai bună soluție, deoarece acestea au efecte secundare severe.

MEDICAMENTELE PENTRU DURERI AU EFECTE SECUNDARE GRAVE

Cele mai populare sunt antiinflamatoarele nesteroidiene. Un raport din anul 1999, publicat în New England Journal of Medicine, susține că acestea produc efecte toxice la nivel gastrointestinal și dacă decesele cauzate de ele ar putea fi cuantificate, aceste medicamente ar putea fi clasificate ca a 15-a cauză a deceselor în SUA.

Consumul acestor medicamente a crescut extrem de mult în ultimii ani. Potrivit GreenMedInfo, există circa 70 de studii care leagă consumul de aspirină cu o serie de efecte secundare grave: ulcer gastric, infecții cu Helicobacter pylori sau sângerări cerebrale.

24 de studii au asociat consumul de Ibuprofen cu daune ADN, anemie, hipertensiune arterială și pierderea sarcinii.

Există cel puțin 5 studii care susțin că antiinflamatoarele nesteroidiene produc probleme cardiace și cresc riscul de deces la persoanele care au mai avut în trecut un atac de cord.

Nici consumul de Paracetamolul nu este neproblematic. Acesta este clasificat drept principala cauză a insuficienței hepatice acute în SUA.

Nici unul din aceste medicamente descrise mai sus nu ar trebui să constituie o soluție pe termen lung în terapia durerilor.

REMEDII NATURALE PENTRU DURERE

Există remedii mult mai sigure și la fel de eficiente, pe care ni le oferă natura. Iată câteva exemple în acest sens:

OMEGA-3 (ulei de pește)

Dr. Michael Cronin – fost președinte al American Association of Naturopathic Physicians susține că uleiul de pește este un antiinflamator natural renumit.

Un studiu a arătat că acizii grași Omega-3 regăsiți în uleiul de pește sunt la fel de eficienți în reducerea durerii cauzate de artrită precum Ibuprofenul. Autorii sugerează că suplimentele cu ulei de pește pot fi o alternativă mult mai sigură pentru antiinflamatoarele nesteroidiene pentru anumiți pacienți.

CURCUMINĂ (turmeric)

Turmericul conține un compus activ numit curcumină care a demonstrat proprietăți antiinflamatoare puternice. În studii a demonstrat efecte benefice în durerea cauzată de osteoartrită și artrită reumatoidă și în reducerea inflamației implicate în bolile neurodegenerative, cardiovasculare, pulmonare, metabolice, autoimune și neoplazice.

Căutați un supliment cu turmeric sau curcumină cu un grad ridicat de absorbție.

CAPSAICINA (ardei iute)

Capsaicina este substanța activă regăsită în ardeiul iute. Aceasta reduce nivelul substanței P, care transmite semnalele de durere. S-a dovedit eficientă în neuropatia diabetică, durerea post-operativă și sindromul Guillain-Barre.

Cremele cu ardei iute sau capsaicină pot ameliora migrenele și durerile de cap puternice.

RESVERATROL (struguri negri)

Resveratrolul este un antioxidant puternic care poate face tratamentul convențional mult mai eficient. De pildă, studiile au arătat că acesta menține efectele calmante ale morfinei mai mult timp.

Asemenea capsaicinei, resveratrolul reduce substanța P și implicit senzația de durere. Studiile pe animale au arătat că acesta diminuează durerea neuropatică prin echilibrarea secreției de substanțe (citokine) pro-inflamatorii și anti-inflamatorii.

PLANTE

Cele mai bune plante pentru controlul durerilor sunt:

Ginseng (fibromialgie)
– Kava kava (dureri de cap tensionate)
– Sunătoare (artrită și sciatică)
Valeriană (spasme și crampe musculare)
Ghimbir (inflamații, dureri articulare, musculare, menstruale)
– Spilcuță (dureri de cap)

[products ids=”11313, 10964, 10063, 11070, 2970, 11870″ orderby=”date” columns=”6″ order=”desc”]

Surse:
1. Russo CM, Brose WG, „Chronic pain”, articol publicat în Jurnalul Annual Reviews of Medicine. 1998;49:123-33, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9509254
2. Articol tradus din: Institute for Natural Medicine, „Naturopathic Strategies for Pain Relief”: https://naturemed.org/naturopathic-strategies-for-pain-relief/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *