SALATĂ cu AVOCADO, săracă în calorii (rețetă + beneficii)

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Avocado este un ingredient prețios pentru orice salată, datorită conținutului nutrițional impresionant. O jumătate de avocado (68 g) ne poate oferi următoarele doze de nutrienți:

– 4,6 g de fibre
– 345 mg de potasiu
– 19,5 mg de magneziu
– 60 mg de acid folic
– 10 mg de colină
– 57 mg de fitosteroli
– 6,7 g de grăsimi mononesaturate

Acizii grași din avocado sunt mononesaturați și polinesaturați. Spre deosebire de grăsimile saturate, aceștia susțin un profil sănătos al nivelurilor de lipide din sânge și favorizează absorbția vitaminelor solubile și a altor substanțe chimice din alimentele consumate la aceeași masă.

Opt studii preliminare au arătat că consumul de avocado este benefic pentru sănătatea cardiovasculară. Studiile exploratorii sugerează că avocado ajută la controlul greutății corporale și susține îmbătrânirea sănătoasă a organismului.

Are proprietăți antihipertensive, antidiabetice, anti-obezitate, anti-trombotice, antiateroclerotice și cardioprotectare.

SALATĂ CU AVOCADO, SĂRACĂ ÎN CALORII

INGREDIENTE

• 1-2 morcovi
• 1 roșie medie
• 1 ceapă mică
• câteva frunze de baby spanac
• 1 avocado
• suc de lămâie

PREPARARE

Curățați morcovii de coajă și tăiați-i împreună cu roșiile în bucăți mici. Tăiați și ceapa solzișori fini și amestecați legumele într-un bol.

Desfaceți avocado și scoateți pulpa. Tăiați-o cubulețe mici și adăugați-o peste celelalte ingrediente. Stropiți totul cu puțin suc de lămâie și amestecați ușor.

Dacă doriți să dați salatei o consistență mai cremoasă, care să lege mai bine ingredientele, pasați pulpa de avocado și amestecați-o cu suc de lămâie. Adăugați pasta obținută peste legume și omogenizați ușor.

Presărați sare și piper și eventual puțin pătrunjel verde tocat mărunt.

Este indicat să serviți această salată imediat și să nu lăsați pe mai târziu, deoarece avocado se va oxida. Nu preparați salata în avans.

Dacă nu v-ați săturat, mai puteți mânca un fruct, precum un măr, o banană, o portocală, un kiwi etc.

Această salată are un conținut foarte redus de calorii, carbohidrați și sodiu. Conține în schimb grăsimi bune, pe care ni le oferă avocado, antioxidanți, fibre, proteine, vitamina C, vitamina B2 și vitamina B6, precum și doze mai mici de calciu și fier.

[products ids=”8547″ orderby=”date” columns=”1″ order=”desc”]

Surse bibliografice:

1. Mark L. Dreher and Adrienne J. Davenport, „Hass Avocado Composition and Potential Health Effects”, articol publicat în Jurnalul Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2013 May; 53(7): 738–750, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3664913/
2. Tabeshpour J, Razavi BM, Hosseinzadeh H, „Effects of Avocado (Persea americana) on Metabolic Syndrome: A Comprehensive Systematic Review”, articol publicat în Jurnalul Phytotherapy Research. 2017 Jun;31(6):819-837. doi: 10.1002, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28393409
3. Articol preluat din: Laura-Jane The Rawtarian – The Rawtarian, „RAW SALAD FOR LUNCH”: https://www.therawtarian.com/raw-salad-lunch

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *