SALATA VERDE – benefică pentru CREIER, sistemul NERVOS și CARDIOVASCULAR

Salata verde (Lactuca sativa), pe care o găsim la discreție la început de primăvară este mai mult decât o simplă verdeață pe care o adăugăm la salate și în sandviciuri. Frunzele sale fragede sunt surse bogate de nutrienți esențiali cu beneficii pentru sănătate.

Se mai numește „lăptucă” datorită sevei albicioase, asemănătoare laptelui, secretate prin tăierea frunzelor. Face parte din familia margaretelor (Asteraceae). Soiurile cu o tentă amăruie sunt mai bogate în substanțe nutritive, mai ales în antioxidanți.

SALATA  VERDE  –  CONȚINUT  NUTRIȚIONAL IMPRESIONANT

Frunzele de salată verde se numără printre cele mai mici surse de calorii. 100 g de verdețuri proaspete conțin doar 15 calorii, din acest motive salatele sunt indicate în curele de slăbire.

Lăptuca este extrem de bogată în vitamina A și beta-caroten, doi antioxidanți puternici. 100 g de frunze proaspete acoperă 247% din doza zilnică de vitamina A și 4,443 mg de beta-caroten. Vitamina A este necesară pentru sănătatea pielii, a vederii și a mucoaselor. Poate proteja inclusiv împotriva unor cancere precum cel pulmonar și oral.

În salata verde găsim de asemenea cantități mari de vitamina K – esențială pentru metabolismul oaselor. Această vitamină crește masa osoasă și are totodată un rol benefic în boala Alzheimer.

Nu trebuie omis conținutul bogat în acid folic și vitamina C. Acidul folic este important pentru prevenirea defectelor de tub neural la făt în timpul sarcinii, iar vitamina C protejează împotriva agenților infecțioși și a radicalilor liberi pro-inflamatori.

Zeaxantina – un alt antioxidant carotenoid din salata verde este absorbit în mod special în retină, unde combate daunele cauzate de razele ultraviolete. Studiile au arătat că dietele bogate în caroteni și xantină protejează împotriva degenerescenței maculare la vârstnici.

SALATA VERDE – BENEFICII

Consumul regulat de salată verde poate contribui la producția de celule roșii de sânge și combaterea anemiei, la reglarea tensiunii arteriale, prevenirea osteoporozei, a bolilor cardiovasculare și a cancerelor.

Un studiu pe șobolani, realizat de francezi, a arătat că salata verde are efecte benefice asupra metabolismului lipidelor și protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Reduce colesterolul din ficat (-41%) și absorbția colesterolului din alimente, și îmbunătățește nivelul unor antioxidanți în corp (vitamina C, vitamina E și carotenoide).

Un alt studiu, al cercetătorilor coreeni a arătat că salata romană conține compuși fenolici (acid cafeic, acid cicoric, acid clorogenic, acid isoclorogenic) cu efecte neuroprotectoare.

Surse bibliografice:

1. Nutrition and You, „Lettuce nutrition facts”: https://www.nutrition-and-you.com/lettuce.html
2. Im SE, Yoon H, Nam TG, Heo HJ, Lee CY, Kim DO, „Antineurodegenerative effect of phenolic extracts and caffeic acid derivatives in romaine lettuce on neuron-like PC-12 cells”, articol publicat în Journal of Medicinal Food. 2010 Aug;13(4):779-84. doi: 10.1089/jmf.2009.1204, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20553182
3. Nicolle C, Cardinault N, Gueux E, Jaffrelo L, Rock E, Mazur A, Amouroux P, Rémésy C, „Health effect of vegetable-based diet: lettuce consumption improves cholesterol metabolism and antioxidant status in the rat”, articol publicat în jurnalul Clinical Nutrition. 2004 Aug;23(4):605-14, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15297097

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *