Șampon pentru mătreață – cum să îl alegi pe cel mai bun

Sampon matreata – cum scapi de matreata:

Nu ești singurul care caută un șampon bun pentru mătreață. Foarte multe persoane se plâng de această problemă, aparent nerezolvabilă. Așadar, cum scăpăm de mătreață? Există vreo soluție eficientă?

Este extrem de jenant să ai tot timpul bucăți albe de coajă prin firele de păr și pe haine. Mulți asociază mătreața cu o igienă precară, însă această este o presupunere falsă.

Sampon matreata – cum scapi de matreata: Katemangostar – www.freepik.com

Mătreața – cauze

Dincolo de aspectul estetic neplăcut, este evident că pielea capului suferă și are nevoie de un tratament eficient. Medicii dermatologi spun că mătreața este cauzată de o inflamație care duce la descuamarea pielii capului.

Dr. Joshua Zeichner, cercetător clinic și director de cosmetică la Spitalul Mount Sinai din SUA spune că în cazul unor persoane, pielea capului reacționează mai puternic la fungii de pe scalp și în consecință apare inflamație, mâncărimi și descuamare.

Așa cum spuneam mai sus, mătreața nu este un semn de neîngrijire a pielii. De multe ori, la baza ei se află o cauză medicală.

Mătreața poate fi provocată de:

• piele foarte uscată
• o sensibilitate crescută la anumite produse pentru păr
• nivel crescut de fungi pe scalp
• aerul uscat din timpul iernii
• dușurile fierbinți
• utilizarea excesivă a uscătorului de păr
• stresul
• utilizarea unei cantități mici de șampon la spălare
• dieta nesănătoasă
• deshidratarea (consum insuficient de apă)

Există o deosebire mică între mătreață și dermatita seboreică. În primul caz este afectat doar scalpul. În cazul dermatitei seboreice, pielea se decojește și în alte zone, precum în jurul frunții, sprâncenelor, a bărbiei, a urechilor sau a pieptului. Dermatita seboreică poate avea cauze genetice.

Cum scapi de mătreață – remedii pentru mătreață

Două produse foarte bune împotriva mătreții sunt uleiul de cocos și uleiul de măsline. Ambele au efecte nutritive, emoliente și calmante.

Uleiul de cocos este bogat în acizi grași esențiali și are proprietăți antifungice și antibacteriene, iar uleiul de măsline este o sursă bună de antioxidanți care protejează pielea. Ambele se folosesc extern. Este indicat să se aplice pe pielea capului seara, o dată pe săptămână și să se lase să acționeze peste noapte.

Pentru a nu rămâne încleiat după spălare, părul se șamponează direct, apoi se udă. Astfel uleiul va ieși complet din păr.

Oțetul de mere este un alt remediu naturist pentru mătreață. Are de asemenea efecte antibacteriene și antifungice. Se diluează cu apă, apoi se aplică pe pielea capului.

Șampoane pentru mătreață

Dacă aceste remedii nu îndepărtează mătreața, puteți încerca un șampon special pentru mătreață sau un șampon pentru dermatită seboreică. Acestea se găsesc în farmacii și la magazinele naturiste.

Uitați-vă pe etichetă. Dr. Paul Cellura, medic dermatolog din New York spune că un produs bun anti-mătreață trebuie să conțină câteva ingrediente Active importante, precum:

• acid salicilic
• ketoconazol
• sulfură de seleniu
• piritionat de zinc (2%)
• gudron de cărbune

Testează mai multe șampoane anti-mătreață care conțin aceste ingrediente, până descoperi unul care funcționează în cazul tău.

Bine ar fi ca șamponul pe care îl alegi să conțină și substanțe emoliente, precum glicerină, aloe vera sau unt de shea.

Pentru a nu înrăutăți și mai mult problema, este indicat să eviți șampoanele cu un conținut ridicat de alcool. La fel de contraindicate sunt șampoanele pentru scalp gras, care au ca scop curățarea intensă a părului. Acestea au în compoziție substanțe dure care usucă pielea capului, susține dermatologul Paradi Mirmirani din California de Nord.

Șamponul antimătreață se aplică în cantitate generoasă. Se masează bine pielea capului cu degetele, apoi se lasă să acționeze cel puțin 5 minute.

După clătire, aplicați un balsam anti-mătreață. Dacă folosiți un balsam obișnuit, acesta va anula efectele șamponului.

Sunt indicate două spălări pe săptămână. Dacă nu apar rezultate, părul se poate spăla chiar și de 3-4 ori pe săptămână.

Cel mai bine este să cereți sfatul unui medic dermatolog. Acesta vă va prescrie un anumit șampon pentru mătreață, precum și regulile de utilizare și durata tratamentului.

[products ids=”5100, 6564, 13272″ orderby=”date” columns=”3 order=”desc”]

Bibliografie:

1. Nbc News, Best shampoos for dry scalp, according to these dermatologists: https://www.nbcnews.com/better/pop-culture/best-shampoos-dry-scalp-according-these-dermatologists-ncna947656
2. Anthea Levi, These Are the 4 Best Dandruff Shampoos, According to Dermatologists, Health.com: https://www.health.com/beauty/best-dandruff-shampoos
3. Alisa Hrustic, 10 Best Dandruff Shampoos to Cleanse a Flaky Scalp, According to Dermatologists, Prevention.com: https://www.prevention.com/beauty/hair/g19876075/best-dandruff-shampoo/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *