SEMINȚELE de CÂNEPĂ – conțin mai multe PROTEINE decât carnea și ouăle

Semințele de cânepă au un gust blând de nucă și sunt extrem de hrănitoare. Conțin peste 30% grăsimi, fiind bogate în mod special în doi acizi grași esențiali: acid linoleic (Omega-6) și acid alfa-linoleic (Omega-3).

Sunt o sursă excelentă de proteină. Peste 25% din caloriile pe care le conțin provine din proteine de înaltă calitate, mai mult decât semințele de chia sau semințele de in.

SEMINȚE DE CÂNEPĂ – CONȚINUT NUTRIȚIONAL

Semințele de cânepă oferă cantități similare de proteine precum carnea de vită sau de miel. 2-3 linguri de semințe furnizează 11 g de proteine.

Datorită faptului că conțin toți aminoacizii esențiali, sunt considerate o sursă de proteină completă. Corpul nostru nu poate produce aminoacizi esențiali, și are nevoie să-i obțină din dietă. Cei mai importanți aminoacizi din cânepă sunt metionina, cisteina, arginina și acidul glutamic.

Sursele de proteine complete sunt deosebit de rare în lumea plantelor. Quinoa este un alt exemplu de proteine vegetale complete.

În semințele de cânepă găsim de asemenea cantități mari de vitamina E, fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier și zinc.

SEMINȚE DE CÂNEPĂ – BENEFICII

Datorită conținutului bogat în arginină, un aminoacid care produce oxid nitric în corp, semințele de cânepă protejează sistemul cardiovascular. Oxidul nitric determină dilatarea și relaxarea vaselor de sânge, ajutând astfel la scăderea presiunii arteriale și a riscului de boli cardiovasculare.

Un studiu amplu, realizat pe 13.000 de persoane, aportul crescut de arginină a redus nivelurile proteinei C-reactive, un marker inflamator asociat cu boli de inimă. Acidul gama-linoleic a fost de asemenea asociat cu reducerea inflamațiilor.

Studiile pe animale au arătat că semințele de cânepă sau uleiul de cânepă reduce riscul formării de cheaguri de sânge și ajută la recuperarea inimii după un atac de cord.

Uleiul de semințe de cânepă reduce disconfortul asociat cu eczemele, mâncărimea și uscăciunea pielii.

Consumul de semințe de cânepă a fost asociat cu reducerea simptomelor sindromului premenstrual: durere și sensibilitate la nivelul sânilor, iritabilitate, depresie, retenție de lichide în corp.

Unele studii au arătat că acestea pot reduce și simptomele de menopauză. Acidul gama-linoleic reglează dezechilibrele hormonale și inflamația asociată cu menopauza.

Semințele de cânepă integrale sunt o sursă bună de fibre solubile (20%) și insolubile (80%). Fibrele solubile formează o substanță gelatinoasă în intestin. Acestea au beneficii digestive, previn creșterile bruște ale zahărului din sânge și reglează valorile colesterolului.

Fibrele insolubile adaugă volum scaunului și facilitează trecerea alimentelor și deșeurilor prin intestin. Au fost asociate și cu prevenirea diabetului.

Semințele de cânepă sunt indicate în alimentația persoanelor care nu pot consuma carne, gluten, zahăr sau lapte.

Bibliografie:
Healthline, 6 Evidence-Based Health Benefits of Hemp Seeds: https://www.healthline.com/nutrition/6-health-benefits-of-hemp-seeds#section1

[products ids=”7650, 8545, 7650, 7694, 6942, 7750″ orderby=”date” columns=”6″ order=”desc”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *