Articol scris de Ana-Maria Postolache
Durata vieții noastre nu depinde în totalitate de noi, ci de pronia lui Dumnezeu. Speranța de viață este influențată de factori genetici doar în proporție de 30%. Restul vine dintr-un cumul de factori, precum mediu, atitudine, comportament.
Longevitatea este de asemenea în strânsă legătură cu un stil de viață sănătos și activ:
• Faceți mișcare fizică regulată. Studiile au arătat că exercițiile fizice moderate, practicate cu regularitate, pot întoarce ceasul ADN-ului. Faceți mișcare cel puțin 30 de minute pe zi.
• Umpleți-vă farfuria cu legume. Majoritatea dietelor asociate cu un stil de viață sănătos și longeviv conțin cantități mari de alimente vegetale: fructe, legume, verdețuri, cereale integrale, nuci, semințe. Dieta Mediteraneeană este în mod deosebit asociată cu o speranță mai mare de viață.
• Consumați fructe și legume galbene-portocalii. Acestea sunt bogate în retinoizi, antioxidanți beneficiu pentru piele, ochi și păr: morcovi, ardei gras, portocale, mango, dovleac, pepene galben etc.
• Beți ceai verde. Această băutură conține concentrații mari de antioxidanți care combat efectele distructive ale radicalilor liberi asupra țesuturilor și celulelor corpului. Radicalii liberi accelerează procesul de îmbătrânire a organismului și duc la apariția de boli cronice.
• Folosiți condimente și mirodenii. Turmericul, ghimbirul, piperul negru, oregano, cimbrul, scorțișoara, mărarul, pătrunjelul – conțin fibre și antioxidanți cu proprietăți anti-îmbătrânire.
• Consumați produse apicole. Lăptișorul de matcă este asociat în mod deosebit cu creșterea longevității, însă și celelalte produse apicole – polenul, propolisul și mierea conțin antioxidanți, enzime și o multitudine de minerale și vitamine care protejează și tonifică organismul.
• Evitați consumul de zahăr rafinat. Zahărul poate fi considerat pe bună dreptate un dușman al sănătății noastre. Pe lângă faptul că afectează greutatea corporală și provoacă creșteri ale nivelului de zahăr din sânge, glucoza excesivă duce la deteriorarea pielii, a țesuturilor conjunctive și a articulațiilor. În plus, zahărul dă dependență. Folosiți îndulcitori naturali.
• Permiteți alimentelor din stomac să se digere câteva ore înainte de a merge la culcare.
• Dormiți suficient. Somnul de noapte este esențial pentru o stare bună fizică, psihică și emoțională. Cei care dorm mai puțin de 7 ore pe noapte riscă să sufere de anumite boli.
• Evitați stresul. Acest inamic nevăzut al sănătății noastre poate fi ținut sub control printr-un stil de viață echilibrat, fără excese alimentare, fără vicii (tutun, alcool, droguri, medicamente). Tulburările mentale provin de cele mai multe ori din patimi, care trebuie înlăturate cu strategii duhovnicești: rugăciune, post, spovedanie, Împărtășanie.
• Cultivați dragostea. Socializarea pașnică și buna-înțelegere cu cei din jur ajută foarte mult la îmbunătățirea calității vieții. Dragostea împărtășită aduce în suflet multă pace, bucurie și mulțumire, reduce stresul și comportamentele vicioase.
[products ids=”11369, 7949, 7870, 4421, 11332″ orderby=”date” columns=”5″ order=”desc”]
Surse:
1. By Mark Stibich, How You Can Increase Your Longevity, Very Well Health: https://www.verywellhealth.com/what-is-longevity-2223930
2. Dr. Patrick Quillin, 12 Ways to Slow the Aging Process, Getting Healthier: https://gettinghealthier.com/12-ways-to-slow-the-aging-process/