SIROP de CĂTINĂ fără zahăr – în ce afecțiuni este indicat și mod de administrare

Siropul de cătină cu miere, fără zahăr, apă sau conservați, păstrează intacte calitățile nutriționale și curative ale fructelor de cătină și bineînțeles ale mierii de albine.

CĂTINA – CONȚINUT NUTRIȚIONAL ȘI PROPRIETĂȚI

Fructele de cătină au o compoziție unică de compuși bioactivi:

– vitamine (A, B, C, E, D, K1, acid folic)
– potasiu, magneziu, calciu, fier, mangan, zinc, cupru
– carotenoide, compuși fenolici
– acizi grași nesaturați, acizi organici
– aminoacizi, proteine
– fitosteroli (beta-sistosterol)
– zaharuri
– pectine

Preparatele pe bază de cătină au proprietăți importante: antioxidante, imunostimulatoare, antiinflamatoare și anticancerigene. Nu doar fructele crude, ci și ceaiul, sucul, siropul, gemul, tinctura și uleiul de cătină au beneficii pentru sănătate.

Calitățile cătinii sunt cunoscute și apreciate cel puțin din secolul al VII-lea î.Hr. Planta a fost folosită inclusiv în medicina veterinară – pentru combaterea helmintiazei, întărirea musculaturii și înfrumusețarea coamei la cai. Astăzi, preparatele din cătină sunt folosite în industria farmaceutică, alimentară, cosmetică și a decorațiunilor.

Studiile moderne au arătat că acestea pot servi ca remedii naturale pentru bolile cardiovasculare, pentru afecțiunile stomacului, ficatului și pielii.

Cătina ar putea fi „o mină de aur” și pentru bolnavii de cancer. Acțiunea antiproliferativă a cătinii a fost deja demonstrată în studiile in vitro și in vivo.

Cătina are capacitatea de a induce apoptoza (moartea programată a celulelor). Totodată, stimulează sistemul imunitar și combate efectele secundare ale chimioterapiei, ajutând la restaurarea funcțiilor ficatului și rinichilor, mărind apetitul și îmbunătățind starea generală de sănătate a pacienților.

SIROP DE CĂTINĂ – BENEFICII

Siropul de cătină este o formă atractivă de administrare a acestor fructe, al căror gust nu este tocmai plăcut. Boabele de cătină sunt acre și amărui. Însă în combinație cu mierea de albine, se transformă într-un remediu confortant și plăcut.

Siropul de cătină și miere obținut prin presare la rece păstrează principiile active și calitățile terapeutice ale fructelor de cătină.

Are numeroase efecte benefice asupra organismului: vitaminizante, fortifiante și revigorante. Este indicat în numeroase probleme de sănătate:

– scorbut, hipovitaminoze
– afecțiuni oculare
– răceală, gripă, viroze respiratorii, tuse
– afecțiuni gastroduodenale
– ulcere stomacale
– inflamații
– infecții cu virusuri sau bacterii
– probleme hepato-biliare

[products ids=”10339, 10342, 4703″ orderby=”date” columns=”3″ order=”desc”]

MOD DE ADMINISTRARE

Adulții pot lua câte 1 lingură, de 3 ori pe zi. Doza pentru copiii mici de 1-3 ani este de 1-2 lingurițe pe zi. Copii de 3-7 ani pot primi câte 1-2 linguri pe zi, iar copiii peste 7 ani pot lua câte 2 linguri, de 2 ori pe zi.

Siropul se poate consuma ca atare, sau se poate adăuga în ceai (călduț, nu fierbinte), apă minerală sau alte preparate la temperatura camerei.

Siropul de cătină cu miere nu este recomandat persoanelor cu diabet sau cu alergie la cătină ori la produsele apicole.

Sursă:
Beata Olas, Bartosz Skalski, and Karolina Ulanowska, The Anticancer Activity of Sea Buckthorn [Elaeagnus rhamnoides (L.) A. Nelson]. Front Pharmacol. 2018: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5861756/

1 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *