Siropul de arțar este cunoscut astăzi în mod deosebit ca un substitut natural al zahărului rafinat. Cu toate acestea, beneficiile acestui produs sunt mult mai mari și merită cunoscute.
Deși este o sursă concentrată de „zahăr”, studiile au arătat că are proprietăți anticancerigene semnificative. Un studiu publicat recent în jurnalul Oncology Reports a arătat că siropul de arțar inhibă creșterea și invazia celulelor umane de cancer colorectal.
Această descoperire poate părea surprinzătoare, având în vedere că zaharurile procesate precum fructoza sunt asociate cu numeroase boli cronice.
Explicația constă în faptul că nu tot zahărul este la fel. Diferența dintre glucoză, fructoză și sucroză este extrem de importantă la nivel chimic și metabolic.
Totodată, alimentul care conține un anumit tip de zahăr are funcțiile lui modulatoare și regulatoare asupra genelor. De aceea el se va comporta diferit decât atunci când zahărul este consumat izolat, mai ales în cantități mari, nepotrivite.
Un alt exemplu este mierea, care deși este bogată în sucroză, nu acționează ca zahărul rafinat. Nu doar că nu hrănește celulele canceroase, ci are acțiuni anticancerigene, îndeosebi în cancerul mamar.
Acest studiu arată același lucru și despre siropul de arțar, care conține o gamă variată de compuși activi importanță pe lângă sucroză. De aceea nu poate fi clasificat precum zahărul, ci ca un aliment complet cu o compoziție complexă.
Cercetătorii japonezi au examinat efectele a trei tipuri de sirop de arțar – clasificate după culoare – asupra celuleleorcancerului colorectal în ceea ce privește proliferarea, migrația și invazia.
Rezultatele au arătat următoarele:
Celulele de cancer colorectal care au primit sirop de arțar au avut rate mai mici de creștere decât celulele cărora le-a fost administrată sucroză. În plus, siropul de arțar a inhibat invazia celulară, neavând nici un efect asupra migrației celulare.
Autorii studiului au concluzionat că siropul de arțar, care este un îndulcitor natural folosit în întreaga lume, inhibă creșterea și invazia celulelor cancerului colorectal la oameni. Sortimentele închise la culoare s-au dovedit cele mai eficiente în acest sens.
Tratamentele convenționale pentru cancerul colorectal sunt bazate pe medicamente extrem de toxice, precum fluoropirimidină sau irinotecan. Acești agenți pot chiar creștere subpopulația de celule canceroase rezistente la chimioterapie, inclusiv celule de cancer stem care se află la baza malignității cancerului.
În plus, au o serie de efecte secundare debilitante sau chiar letale, cu un risc de mortalitate mai mare decât boala în sine.
Siropul de arțar este un aliment lipsit de toxicitate. Conține oligozaharide, acizi organici, aminoacizi, vitamine și minerale, precum zinc, mangan, fosfor, potasiu, calciu și magneziu.
Studiile recente au arătat că acesta conține și compuși fenolici, precum lignani și cumarine, quebecol și ginalină, care au proprietăți anti-proliferative și antioxidante.
Spre deosebire de sucroză, siropul de arțar determină o creștere mai mică a glucozei plasmatice. În mod incidental, studiul a arătat că siropul de arțar închis la culoare a fost cel mai eficient în inhibarea proliferării cancerului, datorită acțiunii antioxidante mai mari.
O observație importantă este că siropul de arțar nu afectează proliferarea celulelor epiteliale colonice normale. Acest lucru înseamnă că are o citotoxicitate selectivă.
[products ids=”6478, 7206″ orderby=”date” columns=”2″ order=”desc”]
Atenție la produsele contrafăcute. Un studiu a arătat că siropul de arțar fals contribuie la dezvoltarea cancerului. Citiți eticheta când cumpărați sirop de arțar și asigurați-vă că nu conține ingrediente dăunătoare, precum sirop de porumb sau colorant caramel.
Siropul de arțar original, pur, nu conține ingrediente artificiale, ci este produs din sevă concentrată din zahărul arțarului.
Siropul de arțar de grad A este mai deschis la culoare, iar cel de tip C este brun închis la culoare, are o aromă mai intensă și o calitate mai înaltă.
Surse:
1. Greenmedinfo, Maple Syrup Is A Cancer Killer, Study Suggests: http://www.greenmedinfo.com/blog/maple-syrup-cancer-killer-study-suggests
2. Leaf AL. Pure Maple Syrup: Nutritive Value. Science. 1964: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17743933