Siropul de PĂTLAGINĂ – beneficii, administrare, contraindicații

Cercetătorii cred că utilizările medicinale ale pătlaginii datează de peste 4.000 de ani. A fost folosită încă din antichitate în cele mai multe zone din Iran pentru tratarea tuse, constipației și rănilor.

În medicina tradițională, pătlagina este descrisă ca o plantă anti-tusivă, antipiretică, antiinfecțioasă, anti-hemoragică, diuretică, laxativă, astrigentă, hemostatică și anti-inflamatoare.

Sirop de patlagina – beneficii

Textele de medicină persană tradițională din secolele X-XVIII arată că pătlagina are un caracter rece și uscat, fiind folosită pentru reducerea inflamațiilor, sângerărilor, febrei și infecțiilor.

Pătlagina conține câțiva compuși activi importanți din punct de vedere farmacologic, precum flavonoide, acizi fenolici, polizaharide, terpenoide, triterpenoide și derivați de acid cafeic.

SIROP DE PĂTLAGINĂ – BENEFICII ȘI INDICAȚII TERAPEUTICE 

Rezultatele studiilor experimentale au confirmat faptul că pătlagina are proprietăți antiinflamatoare, spasmolitice și imunostimulatoare.

Raportul dintre beneficiile și riscul de administrare permite recomandarea acestei plante în tusea iritativă cronică, mai ales la copii.

Siropul de pătlagină este recomandat îndeosebi în tratamentul infecțiilor sistemului respirator superior, fiind un bun emolient pentru mucoasele iritate ale gâtului. Are efecte expectorante, antispastice la nivel bronșic și antiinflamatoare.

• dureri de urechi, dureri de dinți
• leziuni orale, afte bucale
• gingivită, amigdalită
• astm, tuberculoză, leziuni pulmonare
• dizenterie, dureri de stomac
• dispepsie, constipație
• hemoroizi
• ulcere stomacale , sângerări stomacale
• tonifierea ficatului
• tuse uscată, iritativă, spastică
• tuse cu expectorație vâscoasă

CUM SE IA SIROPUL DE PĂTLAGINĂ

Copiii cu vârsta de 1-5 ani pot lua câte 2-3 lingurițe pe zi. Copiii de 6-12 ani pot lua câte 4-5 lingurițe pe zi. Pentru copiii cu vârsta peste 12 ani și adulți, doza este de 3-4 linguri pe zi.

O cură cu sirop de pătlagină durează 1-2 săptămâni. Sticluța trebuie agitată înainte de utilizare.

PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII

Siropul de pătlagină, ca și alte siropuri care conțin zahăr, nu sunt recomandate persoanelor cu diabet.

Siropul de pătlagină este considerat sigur pe perioada sarcinii și alăptării.

Nu depășiți doza recomandată pe prospect.

Sirop de pătalgină – preț

O sticlă cu sirop de pătlagină de 250 ml costă în jur de 13 lei.
[products ids=”4495, 3767″ orderby=”date” columns=”2″ order=”desc”]

Bibliografie:
1. Wegener T, Kraft K., Plantain (Plantago lanceolata L.): anti-inflammatory action in upper respiratory tract infections. Wien Med Wochenschr. 1999;149(8-10):211-6: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10483683
2. Younes Najafian, Shokouh Sadat Hamedi, Masoumeh Kaboli Farshchi and Zohre Feyzabadi. Plantago major in Traditional Persian Medicine and modern phytotherapy: a narrative review. Electron Physician. 2018 Feb; 10(2): 6390–6399: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5878035/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *