SPIRULINA și CHLORELLA – cele mai hrănitoare suplimente din lume (cum să alegi cel mai bun produs)

Consumul de alge marine a crescut în ultimii ani, datorită dovezilor substanțiale oferite de studiile științifice privind beneficiile lor pentru organism.

Dovezile arheologice din Chile și China arată că algele au fost folosite în dieta umană de mii de ani. Spirulina și Chlorella se bucură astăzi de cea mai mare popularitate.

Aceste două alge de apă proaspătă sunt deosebit de bogate în clorofilă și proteine. Sunt comercializate ca suplimente alimentare datorită conținutului nutrițional impresionant.

CE ESTE CHLORELLA

Chlorella este o microalgă albastră-verde uni-celulară, originară din Japonia și Taiwan. Conține acizi grași Omega-3, potasiu, fosfor, magneziu, vitamine din complexul B, beta-caroten și biotină.

3 linguri de pulbere de Chlorella asigură 16 g de proteine, 287% din doza zilnică recomandată de vitamina A, 202% din doza de fier, 133% din doza de zinc, 71% din doza de vitamina B2, 33% din doza de vitamina B3 și 22% din doza de magneziu.

Conține mai multă clorofilă decât orice altă microalgă și decât legumele verzi. Acest pigment verde acționează ca un antioxidant puternic, care ajută la curățarea ficatului și a tractului digestiv de toxine. Totodată, reduce nivelurile periculoase de colesterol.

CE ESTE SPIRULINA

Spirulina este și ea o microalgă albastră-verde unicelulară, cu un conținut mult mai mare de proteine decât Chlorella. De altfel, este considerată cea mai bună sursă de proteine din lume și supranumită „cel mai hrănitor aliment de pe planetă”. Conține mult fier, magneziu, cupru, vitamine B și Omega-3.

3 linguri de spirulină uscată oferă: 12 g de proteine, 62% din doza zilnică recomandată de cupru, 45% din doza zilnică de vitamina B2, 33% din doza de vitamina B1.

Spirulina conține un pigment albastru rar, numit ficocianină – un antioxidant puternic care protejează celulele de daunele radicalilor liberi.

CE BENEFICII AU SPIRULINA ȘI CHLORELLA 

• Detoxifică organismul de metale și radiații. Chlorella se atașează de toxinele din corp (cadmiu, plumb, mercur și uraniu) și împiedică absorbția lor. Acestea, și alte metale grele, pot ajunge în corp prin alimente (ex. pește), plombe dentare de mercur, poluanți din aer, vaccinuri sau apă contaminată. Clorofila pe care o conține protejează împotriva radiațiilor ultraviolete. Consumul regulat de Chlorella împiedică acumularea de metale grele în corp și elimină particulele radioactive.

• Susțin sănătatea intestinală și imunitatea. Ambele alge susțin o digestie sănătoasă și un mediu prielnic de bacterii la nivel intestinal, care contribuie la o bună funcționare a sistemului imunitar. Cercetătorii coreeni au descoperit că celulele imune numite „natural killer” (ucigașe înnăscute) sunt stimulate de chlorella. Potrivit unui studiu, persoanele cu tumori cerebrale care au luat chlorella au avut mai puține infecții respiratorii și simptome asemănătoare gripei decât cei care nu au luat acest supliment.

• Încetinesc îmbătrânirea. Spirulina conține o combinație fericită de carotenoide și o enzimă antioxidantă (SOD) – benefice pentru piele: îmbunătățesc aspectul petelor de bătrânețe, acneea, mâncărimile și eczemele. Un studiu clinic de laborator a arătat că Chlorella reduce semnificativ un factor (stresul oxidativ) asociat cu îmbătrânirea, provocat de dieta deficitară, de poluare și stres. Această algă mărește în mod natural nivelul de glutațion, vitamina A și vitamina C din corp, contribuind la eliminarea radicalilor liberi care afectează celulele corpului.

• Ajută la scăderea în greutate. Chlorella facilitează scăderea în greutate prin reglarea hormonilor, îmbunătățirea circulației, stimularea nivelului de energie, reducerea grăsimii corporale, eliminarea toxinelor și stimularea metabolismului. Un studiu japonez a arătat că suplimentele cu chlorella produc o scădere notabilă a procentului de grăsime corporală la adulții sănătoși și la cei cu risc de boli cauzate de stilul de viață dăunător.

• Combat cancerul. Suplimentarea cu chlorella poate ajuta la combaterea cancerului prin stimularea activității celulelor imune T (care combat celulele anormale) și eliminarea metalelor grele din corp. Un studiu din 2005 a arătat că spirulina și chlorella inhibă proliferarea celulelor umane de cancer hepatic. Spirulina a fost mai eficientă – aceasta a indus apoptoza (moartea programată a celulelor) după 12 ore de la tratament.

• Pot înlocui alte surse de proteină. Spirulina și chlorella sunt surse de proteină completă mai bune decât carnea roșie și alte proteine din plante. Au toți aminoacizii esențiali pe care corpul nu-i poate sintetiza și trebuie să-i obțină din hrană. Profilul aminoacizilor din aceste alge poate fi comparat cu cel al ouălor. Carnea de vită conține 22% de proteine complete, lintea 26%, în timp ce spirulina are 65-70% iar chlorella 58% de proteine complete.

• Susțin sănătatea sistemului cardiovascular. Spirulina are o structură celulară specială, alcătuită din mucopolizaharide, care se digeră foarte ușor. Acest lucru ajută la scăderea colesterolului și trigliceridelor. Autorii unui studiu au semnalat că persoanele supraponderale cu hipertensiune arterială care au consumat zilnic spirulină timp de 3 luni au avut îmbunătățiri ale nivelului de tensiune arterială, a funcției endoteliale, a greutății și a indicelui de masă corporală. Toate acestea au un impact important asupra sănătății cardiovasculare.

[products ids=”10814, 10766, 3051, 2981, 2931,2977, 5930, 7870″ orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]

CUM SĂ ALEGI CEL MAI BUN SUPLIMENT CU ALGE MARINE

Asigurați-vă că produsul pe care îl cumpărați este de calitate, adică are o puritate ridicată. Acest lucru este extrem de important, deoarece algele marine au capacitatea de a absorbi toxinele din mediu.

Ambele alge sunt disponibile sub formă de pulbere, tablete sau capsule.  În scop preventiv, doza de spirulină pentru adulți este de 6-10 g pe zi, iar în scop terapeutic, doza este de 11-20 g pe zi. Pentru chlorella, doza preventivă este de 3-4 g pe zi, iar cea terapeutică de 5-7 g pe zi.

Dacă doriți să încercați ambele suplimente, folosiți-le alternativ: într-o zi spirulină, într-o zi chlorella. Sau adăugați câte o jumătate de doză din fiecare în preparatul dorit.

Suplimentele cu alge marine pot fi adăugate în smoothie-uri și sucuri, sau pot fi presărate în salate. Supunerea lor la tratamente termice distruge conținutul nutrițional.

Surse:
1. Naturally Savvy, What Are Spirulina and Chlorella and Why You Need Them: https://naturallysavvy.com/care/what-are-spirulina-and-chlorella-and-why-you-need-them/
2. LIVE STRONG, Chlorella Vs. Spirulina: https://www.livestrong.com/article/478867-chlorella-vs-spirulina/
3. Mark L. Wells, Philippe Potin, James S. Craigie, John A. Raven, Sabeeha S. Merchant, Katherine E. Helliwell, Alison G. Smith, Mary Ellen Camire and Susan H. Brawley. Algae as nutritional and functional food sources: revisiting our understanding. Journal of Applied Phycology. 2017: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5387034/
4. Wu LC, Ho JA, Shieh MC, Lu IW. Antioxidant and antiproliferative activities of Spirulina and Chlorella water extracts. Journal of Agricultural Food Chemistry. 2005: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15884862

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *