STEVIA – îndulcitorul naturii cu zero calorii

Stevia rebaudiana se numără printre cele mai apreciate substitute naturale ale zahărului rafinat. Această plantă crește în Paraguay, acolo unde oamenii folosesc frunzele ei de sute de ani pentru a îndulci alimentele.

În medicina tradițional din aceste regiuni a fost utilizată și ca remediu pentru arsuri, colici și probleme stomacale. Frunzele erau mestecate ca atare pentru gustul dulce. A fost re-descoperită în anii 1800 de către botanistul italian Moises Santiago Bertoni.

FDA a aprobat utilizarea steviolului (un glicozid ultra-purificat din stevia) în produsele alimentare. Stevia este un îndulcitor unic prin faptul că nu conține deloc calorii, și în plus, este de 200 de ori mai dulce decât aceeași concentrație de zahăr.

Câteva studii au arătat că stevia rebaudiana ar avea și unele beneficii pentru sănătate.

Un studiu publicat în anul 2017 în Journal of Medicinal Food a arătat că stevia poate ajuta în tratamentul tulburărilor endocrine, precum obezitate, diabet și hipertensiune arterială. Cu toate acestea, este nevoie de studii suplimentare pentru confirmarea acestor rezultate. Alte studii sugerează că stevia ar putea fi benefică în diabetul de tip 2.

Cercetătorii avertizează că FDA nu a aprobat utilizarea frunzelor de stevie, deoarece acestea pot cauza unele probleme de sănătate. Această plantă trebuie folosită doar sub formă de extract standardizat.

MOD DE UTILIZARE

Stevia – îndulcitor lichid poate fi folosit pentru ceaiuri, cafea și alte preparate culinare.

Produsul conține glicerină vegetală, apă și steviol glicozide.

3 picături de produs echivalează cu 3 g de zahăr (1 cub de zahăr).

O sticlă de stevia îndulcitor lichid costă în jur de 26 de lei.

[products ids=”5188, 5190, 5186″ orderby=”date” columns=”3″ order=”desc”]

Bibliografie: Live Science, What Is Stevia? https://www.livescience.com/39601-stevia-facts-safety.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *