TĂTĂNEASA vindecă toate OASELE bolnave, rupte sau rănite

Tătăneasa (Symphytum officinale) este una din cele mai apreciate plante medicinale, cu o popularitate crescută în Evul Mediu. Botaniștii o consideră un leac miraculos pentru oase și mușchi, iar oamenii de știință confirmă acest lucru.

Cercetătorii germani susțin că eficacitatea și siguranța preparatelor pe bază de tătăneasă sunt demonstrate de numeroase studii clinice controlate.

Ele s-au dovedit utile îndeosebi în tratamentele externe: dureri, inflamații, umflături musculare și articulare, artrită degenerativă, mialgie acută la spate, luxații, contuzii, entorse cauzate de accidentări sau leziuni sportive. Planta poate fi folosită cu succes și în cazul copiilor mici, de 3-4 ani.

Principalii compuși cu efecte farmacodinamice sunt acidul rozmarinic și alantoina. Comisia Germană E. a aprobat utilizarea rădăcinii de tătăneasă pentru uz extern, în vânătăi, luxații și scrântiri, datorită efectelor sale antiinflamatoare, antimitotice și stimulatoare de formare a calusului.

O monografie realizată de European Scientific Cooperative on Phytotherapy menționează și alte indicații terapeutice susținute științific pentru rădăcina tătăneasă, precum:

– osteoartrită
– epicondilită
– tendovaginită
– periartrită
– leziuni ale articulațiilor genunchiului
– gonartroză non-activă
– înțepături de insecte
– mastită
– fracturi
– inflamații ale pielii
– abcese multiple ale glandelor sudoripare
– furuncule
– ulcere decubitale
– ulcerații varicoase cronice

Un studiu clinic dublu-orb realizat pe 120 de pacienți cu dureri de spate inferioare și superioare acute a arătat că o cremă pe bază de extract lichid de tătăneasă a redus semnificativ (cu 33%) intensitatea durerii la numai o oră de la aplicație.

Oamenii de știință au demonstrat de asemenea că acțiunea antiinflamatoare a preparatelor dermatologice cu extract de tătăneasă este egală sau chiar superioară decât a cremei Diclofenac la pacienții cu forme diferite de reumatism muscoscheletal (epicondilită și tendovaginită).

 

Este recomandat să folosiți doar preparate standardizate cu tătăneasă, comercializate în magazinele de profil naturist, deoarece acestea au o concentrație sigură de substanțe active și au foste testate anterior. Aplicarea trebuie să fie perseverentă pentru rezultate vizibile.

Surse:
1. Staiger C. Comfrey: a clinical overview. Phytotherapy Research. 2012: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22359388
2. Christiane Staiger. Comfrey root: from tradition to modern clinical trials. Wien Med Wochenschr. 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3580139/
3. Maria Treben, Tătăneasa, Plante Medicinale din Grădina Domnului, p. 37

2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *