Substanta rasinoasa, de culoare verde-bruna sau cafenie, cu aroma placuta, de mugur de plop, miere, ceara si vanilie, propolisul este un produs foarte renumit in lumea medicinei.
Studiile moderne privitoare la proprietăţile acestui preparat natural i-au uimit pe oamenii de ştiinţă: nu mai puţin de 21 de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite, 30 de tipuri de virusuri (incluzând şi varietăţile lor) sunt distruse de către propolis, care este cel mai puternic medicament antiinfecţios cunoscut.
Iar proprietăţile sale terapeutice nu se opresc aici, eficienţa sa fiind demonstrată în nu mai puţin de 200 de afecţiuni.
Iată de ce ne-am hotărât să cunoaştem mai bine acest produs al stupului, una din cele mai puternice arme din arsenalul terapiei naturale.
RETETA: Cum se prepara tinctura de propolis
La 100 de grame de alcool de 80°-86° se adauga 20 de grame de propolis intarit, tinut in frigider.
Alcoolul amestecat cu propolis se introduce intr-un vas, se incalzeste la 30°C-40°C si se amesteca bine.
Procedura se repeta intr-o saptamana de 6-7 ori, dupa care se lasa sa se aseze si se toarna lichidul curat.
Cazuri in care tinctura de propolis vindeca sau amelioreaza boala
– Toate bolile interne infectioase care duc la stari febrile se trateaza cu 30 picaturi pe zi.
– La menopauza, timp de un an, 10 picaturi zilnic.
– La inflamarea prostatei, zilnic 30 picaturi.
– La hipertensiune, zilnic 30 picaturi, pana la vindecare.
– La inflamarea rinichilor si ficatului, zilnic de doua ori cate 40 picaturi, puse intr-un pahar cu 100 ml apa calda. Pana la vindecare.
– In cazul ulcerului de stomac sau enterite, zilnic 40 picaturi puse in 100 ml lapte cald. Se bea pe stomacul gol.
– Bataturile, cheratitele se trateaza astfel: inainte de culcare se imbiba o bucata de vata in tinctura de propolis si se aseaza pe locul dureros, ziua se poate folosi alifia de propolis (Atentie, cheratitele raman inca dureroase zile intregi).
– Dupa barbierit, ne spalam pe fata, in 100 ml apa calda adaugam 40-50 picaturi de tinctura de propolis.
– In cazul TBC pulmonar, de trei ori pe zi cate 30 picaturi intern, si saptamanal, de doua ori se fac inhalatii cu 100 picaturi de tinctura de propolis la litru de apa fierbinte.
– Omul beat se poate trezi din betie daca ia 50 picaturi tinctura de propolis in 100 ml apa rece.
– In boli micotice intre degete, locurile bolnave sunt unse cu tinctura de propolis.
– La dureri de stomac, se recomanda 50 picaturi tinctura de propolis in 100 ml apa. Durerile dispar repede. Compozitia este recomandata si in cazul parazitozelor intestinale, zilnic de doua ori, pe stomacul gol.
– La durerile de masele, se pune o vata imbibata cu tinctura de propolis (propolisul curat pus pe gingia dureroasa sau pe maseaua cariata alina durerea si impiedica infectia).