Tiramisu cu pișcoturi de casă (rețeta originală din Italia)

Tiramisu reteta originala
Tiramisu reteta originala

Tiramisu este unul din cele mai savurate deserturi din lume. Nu necesită coacere în cuptor, se asamblează rapid și este pe placul tuturor. Dacă vrei să obții o variantă mult mai sănătoasă, te invităm să descoperi rețeta de tiramisu cu pișcoturi de casă.

Pișcoturile din comerț sunt întotdeauna o opțiune mai la îndemână, dar veți vedea că ele se pot face foarte ușor în casă.

Tiramisu reteta originala
Tiramisu reteta originala: Feestockcenter – www.freepik.com

Tiramisu cu pișcoturi de casă – rețetă

Ingrediente pentru pișcoturi:

• 2 ouă
• 60 g de zahăr
• 60 g de făină albă
• zahăr pudră

Ingrediente tort tiramisu:

• 30-40 de pișcoturi
• 5 ouă
• 6 linguri de zahăr
• 500 g de mascarpone
• 500 ml de cafea îndulcită
• pudră de cacao
• esență de vanilie, după gust

Cum se prepară tiramisu cu pișcoturi de casă

Preparați cafeaua și lăsați-o la răcit. Pentru pișcoturi, separați cele 2 ouă. Amestecați gălbenușurile cu 30 g de zahăr până se deschid la culoare și devin spumoase. Folosiți telul. Separat, bateți albușurile cu restul de zahăr (30 g), până se transformă într-o spumă tare. Puteți folosi tot telul.

Turnați apoi spuma de gălbenușuri peste spuma de albușuri. Cu o paletă de plastic sau de silicon, amestecați ușor, de jos în sus, cu mișcări largi. Nu amestecați ca la mămăligă, deoarece spuma se va „dezumfla”. Incorporați făina cernută printr-o sită și amestecați la fel, ușor, cu o paletă.

Veți avea nevoie de o pungă pentru ornat pentru a da compoziției formă de pișcoturi. Desfaceți punga și puneți-o pe un borcan. Turnați compoziția în pungă, strângeți-o și formați pișcoturile direct în tava tapetată în prealabil cu hârtie de copt.

Modelați-le la o dimensiune cât mai aproape de cea a pișcoturilor din comerț. Încap circa 21 de pișcoturi într-o tavă mare de cuptor. După ce le-ați modelat pe toate, pudrați-le bine cu zahăr pudră, folosind o sită.

Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Este foarte important ca cuptorul să fie încins când introduceți pișcoturile.

La această temperatură vor fi gata în 20 de minute. Scoateți tava și lăsați-le așa până când terminați crema și sunteți gata să asamblați tiramisu.

Pentru cremă, separați cele 5 ouă. Bateți gălbenușurile cu 3 linguri de zahăr și esența de vanilie, până se deschid la culoare și se umflă puțin.

În alt bol, mixați albușurile câteva secunde, apoi adăugați 3 linguri de zahăr și un praf de sare și mixați la viteză mare circa 3 minute, sau până se fac spumă tare.

Incorporați mascarpone în spuma de gălbenușuri și mixați cu mixerul până la omogenizare. Mascarpone trebuie să fie moale, la temperaturii camerei.

Incorporați apoi puțin câte puțin din spuma de albușuri în crema de gălbenușuri și mascarpone. Amestecați ușor, cu o paletă, folosind mișcări largi, de jos în sus.

Crema pentru tiramisu este gata. Acum puteți asambla tortul. Desprindeți ușor pișcoturile din tavă. Pregătiți o tavă sau un vas cu pereți înalți.

Înmuiați fiecare pișcot în cafeaua rece și așezați-l unul lângă altul în vas. Peste primul strat de pișcoturi se pune un strat de cremă, apoi se pudrează toată suprafața cu cacao, folosind o sită deasă.

Așezați încă un rând de pișcoturi și apoi un strat de cremă. Pudrați din nou bine cu cacao și dați tiramisu la frigider. Trebuie să stea la rece peste noapte, pentru a-și dezvolta gustul.

Dacă vreți să obțineți un tiramisu mai înalt, puteți pune trei straturi de pișcoturi. În caz că nu vă ajunge crema de mascarpone, puneți pune în mijloc o cremă de lămâie sau de vanilie.

Se taie pătrățele și se poate decora cu frișcă și migdale, cu sos de ciocolată, sau se poate servi, bineînțeles, simplu.

Tiramisu – rețeta originală

În spatele rețetelor populare se află întotdeauna o istorie bogată. V-ați întrebat vreodată cum și unde a apărut pentru prima dată tiramisu? Cu siguranță că da, altfel nu ar fi atât de multă lume dornică să afle care este rețeta originală de tiramisu.

Tiramisu a apărut în anul 1970, într-o bucătărie tradițională din Piazza Ancilotto, în provincia Treviso din Italia. A fost creată de bucătarul Roberto Loli Linguanotto, de origine venețiană. Proaspăt întors în Italia din Germania, a adus cu el experiența preparării de deserturi fine în stil bavarez. La desertul copilăriei „sbatudin”, preparat din gălbenușuri bătute cu zahăr, el a adăugat brânza mascarpone și așa a obținut faimosul Tiramisu.

A fost unul din cele mai mari succese ale momentului. Câteva decenii mai târziu, acest desert popular italian avea să treacă repede și peste granițe.

Iată care este rețeta originală de Tiramisu din Treviso:

• 6 gălbenușuri
• 200 g de zahăr
• 300 g de pișcoturi
• 500 g de mascarpone
• cafea amară
• cacao pudră

În rețeta originală de tiramisu nu existau albușuri. Se mixau doar gălbenușurile cu zahăr și apoi se încorpora brânza mascarpone.

Bibliografie:

1. Emojoie Cuisine: The Best Tiramisu Recipe: https://www.youtube.com/watch?v=J7uUylxVktI&t=3s
1. EFW Staff, All about Tiramisu: history, origin and recipe, Enjoy Food Wine.com: https://enjoyfoodwine.com/all-about-tiramisu-history-origin-recipe/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *