ULEIUL DE COCOS ESTE IDEAL PENTRU GĂTIT – PROPRIETĂȚI, AVANTAJE

Uleiul de cocos este diferit de cele mai multe tipuri de uleiuri folosite la gătit, datorită conținutului unic de acizi grași.  40% din conținutul de acizi grași saturați din uleiul de cocos este constituit din acid lauric, care dă acestui ulei o rezistență ridicată la oxidare și temperaturi mari.

Din acest motiv, uleiul de cocos este considerat un ulei potrivit pentru gătirea la temperaturi mari, precum prăjire.

Ulei de cocos pentru gatit

Studiile arată că acidul lauric crește nivelurile sangvine de colesterol „bun” (HDL), asociat cu un risc redus de boli de inimă.

DEVINE SOLID LA TEMPERATURI MICI, CA UNTURA

Punctul de topire al uleiului de cocos este la 24 de grade Celsius, iar punctul maxim de prăjire este 176 de grade Celsius. Spre deosebire de cele mai multe uleiuri din plante, uleiul de cocos rămâne stabil la căldură, adică nu formează acizi grași-trans la temperaturi mari.

Uleiul de cocos este solid la temperaturi mici. În formă solidă, poate fi folosit în loc de unt sau margarină în rețete, în aceeași proporție.

Atenție, dacă este adăugat în compoziții reci (ouă, lapte), se va întări. Din acest motiv este folosit deseori de vegetarieni și vegani la prepararea de deserturi reci, care necesită închegare. Spre deosebire de unt, nu trebuie păstrat neapărat în frigider, deoarece este rezistent la oxidare.

Dacă doriți să-l topiți înainte de a-l incorpora în rețete, folosiți metoda bain-marie sau cuptorul cu microunde. În câteva secunde va deveni lichid.

ULEI DE COCOS VIRGIN SAU RAFINAT?

Cel mai bun este uleiul de cocos virgin, deoarece este obținut prin presarea nucilor de cocos proaspete. Este o versiune nerafinată, mult mai bogată în polifenoli (antioxidanți).

Însă dacă nu vă place gustul, nici mirosul de cocos, puteți folosi ulei de cocos rafinat. Acesta din urmă este mai ieftin și are un gust neutru.

Pentru gătit, cel mai bine este să folosiți ulei de cocos rafinat (nehidrogenat), care are un punct de ardere mai mare.

Însă în cele mai multe rețete, este indicat să folosiți ulei de cocos virgin sau extra-virgin.

BENEFICIILE ULEIULUI DE COCOS

  • ajută la scăderea în greutate
  • protejează împotriva bolilor cardiovasculare
  • previne diabetul și cancerul
  • susține sănătatea glandei tiroide
  • are o activitate antioxidantă
  • are proprietăți antivirale
  • stimulează energia

Cumpara de aici

[products ids=”7844, 7560, 2915,2911,6656,6564″ orderby=”date” columns=”3″ order=”desc”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *