ULEIUL de CĂTINĂ – beneficii, administrare, precauții

Cătina este apreciată în numeroase sisteme de medicină tradițională ca un tonic și remediu extraordinar pentru sănătate, datorită abundenței de antioxidanți, vitamine și minerale pe care o conține.

Uleiul de cătină este unul din cele mai valoroase produse pe bază de cătină, pe care îl putem folosi pe tot parcursul anului pentru îmbunătățirea imunității și prevenirea sau chiar tratarea unor boli.

Ulei de catina – beneficii, utilizare, contraindicatii

CĂTINA – CONȚINUT NUTRIȚIONAL

Dincolo de faptul că este una din cele mai bune surse de vitamina C, cătina este în realitate un tezaur de nutrienți prețioși:

• vitamina A, vitamina C, vitamine B, vitamina E, vitamina K
• potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor
• licopen
• flavonoide (catechine, epicatechine, galocatechine, epigalocatechine)
• acizi grași (acid palmitic, acid oleitic, acid linoleic)

Flavonoidele sunt substanțe care oferă protecție la nivel celular împotriva daunelor stresului oxidativ: tumori, cancere, ulcere, inflamații, boli cronice, boli degenerative.

Acidul linoleic și alți acizi grași din uleiul de cătină secretă substanțe – precum carotenoide și tocoferoli cu proprietăți antiinflamatoare și reparatoare la nivelul țesuturilor (precum cele de la nivelul ochilor).

ULEIUL DE CĂTINĂ – BENEFICII ȘI UTILIZĂRI

Importanța uleiului de cătină pentru sănătatea umană a fost revelată în numeroase teste in vivo:

• are proprietăți antiaterogenice
• poate fi folosit în tratamentul ulcerului peptic
• acționează ca un antiinflamator natural
• are proprietăți antiagregante
• protejează inima
• are efecte anti-aterosclerotice
• inhibă factorii de risc cardiovasculari
• luptă împotriva bolilor cardiovasculare
• este util în tratamentul arsurilor, escarelor, rănilor greu vindecabile
• are efecte anti-hipertensive
• are acțiuni hepato-protectoare semnificative
• poate fi folosit ca supliment alimentar împotriva bolilor de ficat
• ajută la vindecarea rănilor
• îmbunătățește simptomele ochilor uscați

Uleiul extras din semințele și pulpa fructelor de cătină a demonstrat efecte protectoare asupra stomacului, prevenind ulcerele induse artificial la șobolani.

Într-un studiu pe pacienți cu ciroză, extractul de cătină a redus severitatea bolii la 30 din cei 50 de pacienți tratați.

Extractele de semințe de cătină au scăzut nivelul tensiunii arteriale cauzate de o dietă bogată în zahăr la șoareci. Aceste rezultate sugerează că ar putea fi folosite pentru combaterea hipertensiunii arteriale la diabetici. Un alt studiu a arătat că extractul de cătină a scăzut nivelurile de zahăr și grăsimi din sânge.

Cercetările au arătat că extractele de cătină stimulează și măresc rezistența sistemului imunitar și activitatea acestuia la animalele cu imunitatea scăzută din cauza stresului cronic.

Un studiu pe pacienți cu arsuri a testat eficiența uleiului de cătină asupra procesului de vindecare. Bandajele înmuiate în ulei de cătină au redus durerea și au accelerat procesul de regenerare a pielii din jurul rănii, comparativ cu pacienții care au avut bandaje normale.

Aplicată pe suprafața pielii, extractul de cătină a redus dimensiunea rănilor și a crescut producția de proteine care ajută la vindecarea rănilor la șobolani.

Uleiul de cătină fi utilizat și în inflamația cauzată de artrită.

ULEI DE CĂTINĂ – MOD DE ADMINISTRARE

Adulții pot lua câte 20 de picături de ulei de cătină, de 3 ori pe zi, timp de o lună.

Copiii pot primi câte 5 picături, de 3 ori pe zi, timp de o lună.

Se recomandă 2-3 cure pe an.

PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII

Nu există suficiente dovezi în ceea ce privește utilizarea cătinii ca remediu pe perioada sarcinii.

Cătina reduce tensiunea arterială, de aceea se impune precauție la persoanele cu hipertensiune arterială care iau medicamente, pentru a nu experimenta o scădere excesivă a nivelului tensiunii.

Datorită faptului că încetinește coagularea sângelui, cătina trebuie evitată de persoanele cu tăieturi sau leziuni adânci, sau înainte de o operație.

Consumul cronic de cătină (6 luni la rând) poate duce la pătarea în galben a pielii.

Surse bibliografice:

1. Aleksandra Zielińska and Izabela Nowak. Abundance of active ingredients in sea-buckthorn oil. Lipids in Health and Disease. 2017: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5438513/
2. Self Hacked, 14 Interesting Health Benefits of Sea Buckthorn + Mechanisms & Side Effects: https://www.selfhacked.com/blog/sea-buckthorn-benefits/
[products ids=”5435, 4322, 3733, 4363, 5876″ orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *