Uleiul esențial de MENTĂ – beneficii și utilizări

Uleiul esențial de mentă poate fi considerat o farmacie în miniatură. Este unul din cele mai versatile tipuri de uleiuri esențiale.

Poate fi folosit în aromaterapie, extern sau intern, pentru numeroase probleme de sănătate, de la dureri musculare și simptome alergice, la tulburări digestive și lipsă de energie.

Ulei esential de menta – beneficii si utilizari

O recenzie realizată de USDA Human Nutrition Research Center on Aging de la Universitatea Tufts, menta are proprietăți antibacteriene și antivirale notabile.

Funcționează de asemenea ca un antioxidant puternic. A dovedit efecte anti-tumorale, anti-alergenice, analgezice și chimio-preventive.

ULEI DE MENTĂ – BENEFICII ȘI UTILIZĂRI

• Reduce durerile musculare și articulare. Are efecte analgezice, antispasmodic și relaxante la nivel muscular.

Este răcoritor și înviorător. Este la fel de eficient în reducerea durerilor de cap tensionate precum Paracetamolul. Aplicat local, diminuează durerea cauzată de fibromialgie sau sindromul miofascial dureros.

Aplicați 2-3 picături de ulei esențial de mentă pe zona dureroasă, de 3 ori pe zi. Sau adăugați 5 picături în apa din cadă, împreună cu sare epsom. Pentru o relaxare și mai profundă, adăugați și ulei esențial de lavandă.

• Util pentru sistemul respirator. Are proprietăți expectorante și decongestionante, fiind considerat unul din cele mai bune uleiuri pentru răceală, gripă, tuse, sinuzită, astm și bronșită.

Datorită efectelor antimicrobiene, antivirale și antioxidante, poate ajuta la combaterea infecțiilor tractului respirator. Inhalarea uleiului esențial de mentă ajută la eliberarea sinusurilor înfundate, ușurarea respirației și a senzației de gât iritat.

Amestecați ulei esențial de mentă cu ulei esențial de eucalipt și faceți inhalații sau masaje pe piept (în acest caz ele trebuie diluate cu un ulei vegetal, pentru a nu irita pielea).

Sau puteți difuza 5 picături de ulei esențial de mentă în cameră, sub formă de aromaterapie. Aplicați 2-3 picături pe tâmple, piept și ceafă.

• Creșterea energiei și îmbunătățirea performanței fizice. Mirosirea uleiului esențial de mentă produce o înviorare mentală și fizică.

Inhalarea parfumului stimulează nivelurile de energie, îmbunătățește memoria și atenția, precum și capacitatea de a desfășura exerciții fizice.

Pentru creșterea energiei și concentrării, luați 1-2 picături de ulei esențial de mentă intern, într-un pahar de apă, sau aplicați 2-3 picături pe tâmple și pe ceafă.

• Reduce durerile de cap și migrenele. Prin îmbunătățirea circulației și destinderea mușchii tensionați, uleiul de mentă poate reduce și durerile de cap tensionate sau migrenele.

Un studiu realizat de Clinica Neurologică de la Universitatea din Kiel, Germania, a arătat că o combinație de ulei de mentă și eucalipt a avut efecte analgezice semnificative, reducând sensibilitatea la dureri de cap.

Când uleiurile au fost aplicate pe frunte și pe tâmple, au crescut și performanța cognitivă, având de asemenea și un efecte relaxant la nivel mental. Pentru reducerea durerilor de cap, aplicați 2-3 picături pe tâmple, pe frunte și pe ceafă.

Alte beneficii ale uleiului de mentă:

– îmbunătățește sindromul colonului iritabil (1-2 picături intern, într-un pahar cu apă; sau aplicații de 2-3 picături pe abdomen)
– împrospătează respirația și susține sănătatea orală
– ajută la distrugerea mai multor patogeni (Stafilococ auriu, Enteroccoccus fecalis, E. coli, Candida albicanis)
– reduce mâncărimile sau pruritul (5-10 picături de ulei adăugate în apa din cadă)
– reduce greața (inhalații sau aplicații locale de câte 1-2 picături în spatele urechilor)
– inhibă cancerul de prostată

ULEI DE MENTĂ – PRECAUȚII

Uleiul esențial de mentă este considerat sigur pentru uz intern în cantități mici. Nu ingerați un ulei esențial pe care nu scrie „uz intern”, deoarece poate cauza toxicitate mare.

Nu folosiți mai mult de 1-2 picături odată, intern. Unele persoane pot experimenta arsuri stomacale, dureri de cap sau înroșirea feței la administrarea uleiului esențial de mentă.

Nu luați ulei esențial de mentă pe durata unui tratament medicamentos, deoarece pot exista interacțiuni.

Nu aplicați acest ulei pe fața sau pe pieptul bebelușilor sau a copiilor, deoarece poate produce iritații. Dacă aveți pielea sensibilă, nu îl aplicați direct pe piele, decât după ce l-ați diluat corespunzător.

Bibliografie: Dr. Axe, Top 15 Peppermint Oil Uses and Benefits, for Gut Health, Headaches & More: https://draxe.com/peppermint-oil-uses-benefits/

[products ids=”8571, 7390, 5501, 5519″ orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *