Unguent cu hidrocortizon

Unguent cu hidrocortizon

Un produs foarte căutat pe piață este unguentul cu hidrocortizon, sau crema cu hidrocortizon. Află în acest articol ce este hidrocortizonul, în ce afecțiuni poate fi folosit, cât este de eficient și ce efecte secundare are.

Ce este hidrocortizonul?

Hidrocortizonul face parte din familia corticosteroizilor (hormoni produși de glandele suprarenale) și este un medicament care se găsește în farmacii sub formă de creme, unguent, soluție lichidă, spray sau loțiune.

Unguent cu hidrocortizon: Rawpixel.com – www.freepik.com

Este inclus și în preparate cu efect antibacterian sau antifungic (ex. creme cu hidrocortizon pentru iritațiile de scutec și piciorul de atlet).

Produsele care conțin acest hormon pot fi cumpărate fără rețetă. Acestea sunt disponibile în mai multe concentrații (ex. 0,5%, 1% sau 2,5%).

Pentru ce este bun unguentul cu hidrocortizon?

Produsele pe bază de hidrocortizon activează anumite substanțe naturale din piele care reduc umflăturile, mâncărimile și roșeața. Poate fi folosit într-o varietate de afecțiuni externe:

Unguentul cu hidrocortizon – utilizări

Unguentul cu hidrocortizon se aplică extern și este cel mai des folosit în probleme minore ale pielii, în special în condiții inflamatorii:

• dermatite
• mâncărimi cauzate de o alergie
• eczeme atopice
• dermatita alergică de contact
• înțepături și mușcături de insecte
• dermatita iritantă de contact
• dermatita seboreică
• psoriazis
• mâncărimi în zona organelor genitale externe la femei
• mâncărimi anale
• hemoroizi

Ce afecțiuni NU poate trata unguentul cu hidrocortizon

Este foarte important să punctăm acest aspect deoarece acest produs nu poate trata orice afecțiune. Așadar, nu folosi unguentul cu hidrocortizon în:

– urticarie (în acest caz se recomandă un antihistaminic oral)
– infecții ale pielii
– răni deschise
– bășici
– furuncule
– ulcerații ale pielii
– afte bucale
– mâncărimi vaginale (poate fi folosit doar în mâncărimile din afara organelor genitale, nu și intern)
– mătreața

Afecțiuni pe care unguentul cu hidrocortizon le înrăutățește:

– acnee
– impetigo
– rozacee

Crema cu hidrocortizon poate ameliora mâncărimile și iritațiile cauzate de eczeme și scutece la copiii mici și bebeluși. Însă este indicat să cereți sfatul medicului pediatru. Acesta va stabili concentrația adecvată, sau va prescrie un produs mai blând cu pielea fină și sensibilă a copilului.

Cum se folosește unguentul cu hidrocortizon

Se aplică direct pe zona de piele afectată, de 2-3 ori pe zi. Dacă medicul v-a dat un tratament cu unguent cu hidrocortizon, urmați sfaturile acestuia privind frecvența utilizării lui.

Se masează ușor pielea, pentru ca unguentul să pătrundă și să fie absorbit complet. O cură cu acest produs poate dura câteva zile sau săptămâni, sau până când simptomele neplăcute dispar. În cazul în care produsul nu este eficient și simptomele nu se ameliorează în primele 2 săptămâni de tratament, contactați medicul.

Rețineți că unguentul cu hidrocortizon nu trebuie folosit mai mult de o lună consecutiv.

Ce efecte secundare are unguentul cu hidrocortizon

Nu este recomandat să aplicați crema cu hidrocortizon pe față. Doar produsele cu o concentrație mică pot fi folosite pe ten, însă pe perioade scurte de timp și la sfatul medicului. Evitați aplicarea lui pe pielea din jurul ochilor deoarece crește riscul la glaucom. Dacă este utilizat pe durate mari de timp pe față, poate provoca leziuni severe, nevindecabile.

Deși reacțiile adverse la crema cu hidrocortizon sunt rare, este indicat să vă prezentați la medic dacă apar următoarele simptome:

– dereglarea ritmului cardiac (aritmie)
– vedere încețoșată
– insomnie
– formarea de bășici
– agravarea afecțiunii pielii pentru care a fost folosit
– pilozitate nedorită
– modificarea culorii pielii
– uscarea pielii
– mâncărimi în jurul gurii
– pete mici albe sau roșii pe piele

Spălați-vă bine pe mâini după utilizare.

Nu este indicat să bandajați sau să acoperiți porțiunea de piele unsă în prealabil cu crema de hidrocortizon, decât la sfatul medicului. Acest lucru este valabil și în cazul copiilor.

Nu folosiți unguentul cu hidrocortizon dacă sunteți gravidă sau alăptați.

Bibliografie:

1. MedlinePlus, Hydrocortisone Topical: https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a682793.html
2. Daniel More, Sanja Jelic, Using Hydrocortisone Cream for Skin Rashes, Very Well Health: https://www.verywellhealth.com/hydrocortisone-cream-for-itchy-skin-rash-83105
3. Lybrate.com, Cortisol Cream: https://www.lybrate.com/medicine/cortisol-cream

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *