Continut Show
Herpesul nu este o boală gravă, însă produce un disconfort accentuat, indiferent de localizarea lui. Deși nu există un tratament definitiv, există unguente pentru herpes și multe alte remedii care pot ajuta la îndepărtarea simptomelor.
Herpesul este o infecție care afectează pielea și membranele mucoase. Este cauzat de un virus, numit „herpes simplex”. Există două tipuri de herpes: herpesul simplex 1 și herpesul simplex 2.
Cel mai des apare pe:
– buze
– mucoasele orale
– ochi
– tractul genital
Infecția herpetică primară nu produce de obicei simptome sau leziuni. Ulterior, virusul intră într-o stare latentă și poate recidiva.
Herpes – simptome
Infecțiile herpetice recurente sunt mai severe decât prima infecție. Acestea sunt dureroase și cauzează o senzație de arsură și prurit (mâncărime). Se manifestă sub formă de bășici.
În unele cazuri, infecția herpetică poate cauza simptome similare gripei sau a altor infecții virale, precum:
– febră
– ganglioni umflați
– dureri de cap
– inapetență
– oboseală
Citește și: Remedii pentru viroze și infecții virale
Dacă se răspândește la ochi, herpesul poate cauza keratită herpetică, o afecțiune care produce dureri oculare, secreții și senzație de nisip în ochi.
Este important să știm că herpesul nu produce întotdeauna simptome vizibile. O persoană infectată poate să nu prezinte nici un semn de herpes, însă virusul se poate transmite altor persoane.
Cum se transmite herpesul
Herpesul este contagios și se transmite foarte ușor, prin contact direct. De exemplu, cineva mănâncă din aceeași farfurie ca și persoana infectată sau folosește același balsam de buze. Herpes simplex se poate transmite și prin sărut. Herpes simplex 2 se transmite prin contact sexual cu o persoană infectată.
Femeile în general și persoanele cu imunitatea scăzută sunt mai predispuse la leziuni herpetice. Dacă la naștere mama are herpes genital, copilul poate fi expus ambele tipuri de herpes, precum și la complicații serioase.
Remedii naturiste pentru herpes
Herpesul are tendința să reapară din timp în timp. Modificarea dietei și folosirea unor substanțe naturale pot ajuta la tratarea episoadelor recurente. Iată câteva remedii utile pentru herpes, citate de cercetători:
– lizina (1.000 mg. de 3 ori pe zi)
– vitamina C (1.000 mg. pe zi)
– zinc (30 mg. de 2 ori pe zi)
– vitamina E
– roinița
Unguente pentru herpes
Unul din cele mai cunoscute și utilizate unguente pentru herpes este Aciclovir. Acesta se găsește în farmacii și poate fi folosit pentru herpesul bucal, herpesul genital și herpesul pielii.
Crema Aciclovir se aplică de 5 ori pe zi direct pe leziunile herpetice, la o distanță de 4 ore între ele. Dacă herpesul nu dispare în 5 zile, tratamentul poate fi prelungit până la 10 zile. Nu este recomandată aplicarea ei pe mucoasa orală, vaginală sau conjunctivală, deoarece poate provoca iritații.
Folosit pe termen scurt, acest produs accelerează vindecarea herpesului acut. Poate fi utilizat și pe termen lung de către persoanele cu herpes recidivant.
Deși reduce șansele de reapariție a herpesului cu 60-90% și este foarte eficient, are și efecte secundare severe, precum hepatită, insuficiență renală sau șoc anafilactic. Alte medicamente antivirale pentru herpes sunt Famciclovir și Valaciclovir.
Unguente naturale pentru herpes și plante antivirale
Un unguent foarte pentru herpes, care nu este asociat cu riscuri mari, este crema de roiniță. Roinița, sau melisa (Melissa officinalis) are efecte antivirale și s-a dovedit eficientă împotriva herpesului.
Alte plante cu efecte antivirale utile în herpes sunt:
– socul (fructele de soc)
– gălbenelele
– crema de echinaceea
– usturoiul
– astragalus
– rădăcina de lemn-dulce
– crema de pătlagină
Cumpără de aici:
[products ids=”4338, 13169, 3572, 4660, 3356″ orderby=”date” columns=”5 order=”desc”]
Alte remedii naturiste pentru herpes
• pastă din bicarbonat de sodiu (sau amidon de porumb) și apă (usucă leziunile și calmează mâncărimea)
• pastă din usturoi zdrobit și ulei de măsline (se aplică de 3 ori pe zi)
• se amestecă 3 părți de oțet de mere cu 1 parte apă și se aplică pe herpes
• gel de aloe vera
• extract de hamamelis (se diluează înainte)
• miere Manuka
• lapte de capră
Uleiuri esențiale pentru herpes
• ulei esențial de cuișoare
• ulei esențial de arbore de ceai
• ulei esențial de smirnă
• ulei esențial de mușețel
• ulei esențial de ghimbir
• ulei esențial de cimbru
• ulei esențial de eucalipt
Se aplică în cantități mici – 1-3 picături, de 3 ori pe zi, doar după ce a fost diluat înainte cu un ulei vegetal (ulei de măsline sau ulei de cocos, care este antiviral).
Surse bibliografice:
1. Mediately, Aciclovir terapia crema: https://mediately.co/ro/drugs/1cZvoeOG24Lm6uGSiibMxTOkFlN/aciclovir-terapia-50-mg-g-crema
2. Gaby AR., Natural remedies for Herpes simplex, Altern Med Rev. 2006 Jun;11(2):93-101: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16813459
3. Joe Boland, How to Get Rid of Herpes Symptoms Naturally, Dr. Axe: https://draxe.com/health/how-to-get-rid-of-herpes/
4. Mayo Clinic Laboratories, Test ID: VHSV. Herpes Simplex Virus (HSV), Culture From Neonates, Varies: https://www.mayocliniclabs.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/62352
5. Elly Dock, Cynthia Cobb, Herpes Simplex, Healthline: https://www.healthline.com/health/herpes-simplex#causes