Foarte multe persoane au auzit că un unguent cu sulf le-ar putea ajuta să scape de acnee, scabie și alte probleme ale pielii. Sulful este un agent terapeutic renumit pentru proprietățile sale antimicrobiene. Utilizările sale medicinale datează de sute de ani.
Astăzi îl găsim inclus în numeroase preparate farmaceutice, precum unguente, creme, loțiuni, alifii, săpunuri sau șampoane. Unele din ele pot fi cumpărate doar în baza unei prescripții de la medic.
Unguent cu sulf pentru acnee sau coșuri
Unguentul cu sulf este cel mai des utilizat în dermatită seboreică, acnee și scabie. În ceea ce privește acneea, sulful are o acțiune similară cu cea a peroxidului de benzoil și a acidului salicilic. Superioritatea sa se datorează faptului că nu este foarte dur cu pielea.
Sulful ajută pielea să absoarbă excesul de sebum (ulei), usucă suprafața pielii și a celulele moarte ale pielii și desfundă porii. Acesta este mecanismul principal prin care împiedică erupția acneică.
Există și produse care conțin, pe lângă sulf, și alte substanțe care pot combate acneea, precum rezorcina.
Unguentul cu sulf este mai eficient în formele ușoare de acnee, care se datorează combinației dintre prezența celulelor moarte și a excesului de sebum. Două exemple în acest sens sunt punctele negre și punctele albe.
Însă rezultatele diferă de la o persoană la alta. Tratamentul prescris de medicul dermatolog depinde foarte mult de tipul de acnee pe care îl are pacientul. El va stabili dacă un unguent cu sulf este potrivit sau nu.
Datorită efectului de uscare a pielii și îndepărtarea a celulelor moarte, unguentul cu sulf ar putea reduce aspectul cicatricilor cauzate de acnee. Însă nu este prima linie de tratament.
Alte produse naturiste bune pentru acnee sunt: oțetul de mere și miere, capsulele cu brusture, crema de sânziene și crema de gălbenele cu propolis.
Unguent cu sulf – contraindicații și efecte secundare
Persoanele cu pielea sensibilă pot alege sulful, deoarece este mai blând decât acidul salicilic. Cu toate acestea, sulful nu este lipsit de efecte secundare.
Există posibilitatea ca unguentul cu sulf să provoace iritații la unele persoane, din cauză că usucă pielea foarte mult.
Dacă folosiți pentru prima dată un unguent cu sulf pentru acnee, este indicat să îl aplicați doar o dată pe zi. Pe măsură ce pielea se obișnuiește cu această substanță, îl puteți utiliza de 2-3 ori pe zi.
Dacă aveți alergie la sulf, sau la alte substanțe, medicamente sau alimente, comunicați-i medicului acest lucru.
Sulful poate avea aceleași efecte și la adulți și la copii sau vârstnici. Nu există studii pe riscurile asociate utilizării sulfului în perioada de sarcină și alăptare.
Nu folosiți produsele cu sulf în doze mai mari sau pe durate mai lungi de timp decât cele recomandate.
Înainte de aplicarea unguentului cu sulf zona de piele afectată trebuie spălată bine cu apă și săpun și apoi bine uscată.
În cazul scabiei, tot corpul trebuie spălat. Se aplică seara, înainte de culcare, pe tot corpul, începând de la gât în jos. Unguentul se lasă să acționeze 24 de ore, apoi corpul se spală și se aplică din nou.
Nu folosiți mai multe produse pe bază de sulf concomitent. De exemplu și unguent cu sulf și săpun cu sulf. Evitați de asemenea aplicarea unui produs cu sulf în paralel cu produse care conțin alcool, mercur, sau un alt agent exfoliant (ex. peroxid de benzoil, rezorcină, acid salicilic sau tretinoin). Evitați săpunurile și produsele cosmetice care usucă pielea, deoarece riscați să suferiți iritații severe.
Surse bibliografice:
1. Kristeen Cherney, Cynthia Cobb, Can You Use Sulfur for Acne Spots and Scars? Healthline: https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/sulfur-for-acne
2. Drugs.com, Sulfur (Topical): https://www.drugs.com/cons/sulfur-topical.html