URZICILE – utile în ALERGII, DIABET, afecțiuni URINARE, DURERI reumatice și articulare

Articol scris de Ana-Maria Postolache

În mod neașteptat, urzicile se numără printre din cele mai hrănitoare plante din natură. Un studiu apărut în 2016 în jurnalul Food Science and Nutrition a analizat compoziția și compușii bioactivi din urzicile care cresc în Nepal.

URZICILE – CONȚINUT NUTRIȚIONAL

Cercetătorii au descoperit că aceste verdețuri sunt o sursă foarte bună de energie, proteine, fibre și antioxidanți. Au un nivel ridicat de proteine (33,8%), fibre (9,1%), grăsimi (3,6%), carbohidrați (16,2%), compuși fenolici, carotenoide și taninuri, comparative cu cele regăsite în făina de grâu și de orz.

Sunt de asemenea o sursă bună de vitamina A, vitamina C, fier, calciu, sodiu și acizi grași, flavonoide, fenilpropanoide, acid cafeic.

Urzicile sunt consumate pe scară largă atât ca aliment, cât și ca remediu.

Acțiunea benefică a extractului de urzici în rinita alergică, eczeme, reumatism și artrită este bine documentată. Încă din antichitate erau folosite pentru artrită și membre paralitice, folosind tehnica de „urzicare”. Această plantă stimulează circulația sângelui și încălzește articulațiile și extremitățile. Infuzia de urzică era folosită de egipteni pentru ameliorarea durerilor de spate (lumbago).

ÎN  CE BOLI  AJUTĂ  URZICILE

Studiile au arătat că aceste plante sunt benefice împotriva unui spectru larg de boli:

• alergii
• tulburări endocrine
• diabet, hiperglicemie
• hipercolesterolemie
• artrită reumatoidă
• infecții urinare
• inflamații urinare
• nefrolitiază
• prostată mărită
• splină mărită
• leziuni minore ale pielii (oprește sângerările)
• hemoroizi (reduce umflăturile)
• tulburări de circulație a sângelui

Urzica are efecte antioxidante. Previne daunele țesutului hepatic la șobolani și protejează împotriva ischemice hepatice și a leziunilor hepatice cauzate de antidepresivele triciclice.

Un studiu din 2016 a arătat că extractul hidroalcoolic de urzică acționează ca un agent adjuvant în tratamentul diabetului. Acesta reduce de asemenea factorii de risc cardiovascular și a altor complicații asociate cu diabetul zaharat.

[products ids=”2991, 4527, 4169″ orderby=”date” columns=”3″ order=”desc”]

Surse bibliografice:

1. Bhaskar Mani Adhikari, Alina Bajracharya, and Ashok K. Shrestha, „Comparison of nutritional properties of Stinging nettle (Urtica dioica) flour with wheat and barley flours”, articol publicat în Food and Science Nutrition. 2016 Jan; 4(1): 119–124, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4708629/
2. Alidad Amiri Behzadi, Hamid Kalalian-Moghaddam and Amir Hossein Ahmadi, „Effects of Urtica dioica supplementation on blood lipids, hepatic enzymes and nitric oxide levels in type 2 diabetic patients: A double blind, randomized clinical trial”, articol publicat în Avicenna Journal of Phytomedicine 2016 Nov-Dec; 6(6): 686–695, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5206926/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts