VALERIANA – planta care aduce SOMNUL și LINIȘTEA

Valeriana, cunoscută în limbaj popular și sub numele de „odolean”, este una din cele mai cunoscute remedii pentru tulburările nervoase. Planta crește în flora spontană, dar este de asemenea cultivată intens pentru proprietățile sale terapeutice.

Rădăcina de valeriană conține ulei esențial bogat în sesquiterpene: acizi valerenici, valerianone, esteri ai borneolului, taninuri, fenoli, flavonoizi, acid clorogenic, acid cafeic, săruri minerale.

Efectul sedativ bine-cunoscut al valerianei se datorează acizilor valerianici. Acțiunea lor se datorează faptului că măresc activitatea acidului gama-aminobutiric – un neurotransmițător cu acțiune inhibantă asupra sistemului nervos central.

Valeriana este apreciată în mod deosebit ca o plantă benefică în tratarea insomniilor. Studiile au demonstrat că planta are efecte hipnotice prin care ajută la instalarea somnului mult mai rapid.

Efectele sale calmante se răsfrâng și asupra stomacului. Are efecte antispasmodice și miorelaxante asupra musculaturii netede gastrointestinale.

Academicianul Ovidiu Bojor recomandă valeriana în cartea „Ghidul Plantelor medicinale și aromatice de la A la Z” în următoarele afecțiuni:

– insomnie
– nervozitate
– hiperexcitabilitate motorie și senzorială
– nevroză cardiacă

Este totodată utilă pentru persoanele care suferă de stres sau anxietate.

[products ids=”3570, 3878, 7879, 7924″ orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]

Moduri de administrare

Valeriana se poate găsi la magazinele naturiste sub formă de capsule, tinctură sau ceai.

Infuzia se prepară dintr-o linguriță de rădăcină și 1 cană cu apă. Se consumă seara, înainte de culcare.

Capsulele de valeriană se câte 3 pe zi, înainte de mese, cu un pahar de apă. O cură poate dura 1-2 luni.

Contraindicații

Profesorul Ovidiu Bojor spune că valeriana nu are efecte secundare, nici nu interacționează cu alte medicamente.

Poate fi consumată chiar și de șoferi, deoarece nu afectează reflexele. Studiile nu au raportat toxicitate la dozele terapeutice, deci poate fi consumată în siguranță.

Sursă: Ovidiu Bojor, Valeriana, Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z, Editura Fiat Lux, pp. 230-231

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *