Varza murată romaneasca, REMEDIU extraordinar pentru cei cu FLORA INTESTINALA afectata de tratamentele cu ANTIBIOTICE

”Simbioza dintre apă, sare şi substanţele nutritive, minerale, vitamine dă verzei proprietăţi deosebite după conservare. De asemenea, multe dintre elementele acestea pot creşte în concentraţie, prin fermentare. Este bine de ştiut însă că cea mai bună pentru murat este varza albă de Buzău, de toamnă, pentru că pe lângă aportul ei alimentar, îşi păstrează calităţile şi după conservare”, spune cercetătorul în horticultură Costel Vânătoru.

Varza romaneasca este specială prin calităţile ei deosebite, prin gust, prin aromă, prin fineţea ei, prin calitatea de păstrare la murat. Varza din afară e dură, puternică, a cărei frunză are nervuri ca firul de undiţă. Dacă băgăm de exemplu o varză hibridă la murat o să vedem că nu se armonizează cu saramura şi nu putem să obţinem mâncărurile la fel de bune. De ce credeţi că este sărmăluţa românească deosebită, chiar dacă nu este ea românească la origine? Pentru că are acest plus de valoare. Este mai gustoasă decât alte produse similare şi datorită faptului că are la bază această varză de Buzău, care este superioară prin fineţea ei, elasticitatea frunzei, suculenţa frunzei”, spune cercetătorul în horticultură Costel Vânătoru, un om cu multi ani de experinta in cercetarea culturilor de legume.

Varza murată este un aliment simplu, dar miraculos pentru sănătate. Menține sănătatea florei intestinale și întărește imunitatea. Prin conţinutul bogat de substanţe nutritive, zeama de varză revitalizează organismul şi-l tonifică.

Varza este regina incontestabilă printre legumele cu proprietăţi benefice organismului. A fost şi încă este folosită ca remediu universal, datorită calităţilor terapeutice antitumorale, antioxidante şi antiinflamatoare. Este un bun remineralizant şi tonifiant. Orice legumă este de preferat a se consuma în stare crudă însă varza este la fel de bună şi după conservare.

Proprietăţile acestei legume se păstrează şi după intrarea ei în fermentaţie, astfel că în compoziţia verzei murate se regăsesc o parte din vitaminele şi antioxidanţii prezenţi în varza proaspătă, dar şi microelemente, săruri minerale, fermenţi şi enzime apărute datorită procesului de fermentaţie.

”Simbioza dintre apă, sare şi substanţele nutritive, minerale, vitamine dă verzei proprietăţi deosebite după conservare. De asemenea, multe dintre elementele acestea pot creşte în concentraţie, prin fermentare. Este bine de ştiut însă că cea mai bună pentru murat este varza albă de Buzău, de toamnă, pentru că pe lângă aportul ei alimentar, îşi păstrează calităţile şi după conservare”, spune cercetătorul în horticultură Costel Vânătoru.

Iată care sunt afecțiunile pe care varza murată le ameliorează

Ulcer
Varza este o sursă excelentă de vitamina U, care poate ajuta la vindecare ulcerului peptic. Atât varza murată cât şi zeama de varză conţin vitamina U, vitamină anti-ulceroasă, care se distruge prin fierbere, de aceea varza murată şi zeama se recomandă în tratarea bolilor ulceroase. Pentru că stimulează arderea grăsimilor şi normalizează apetitul, varza şi zeama de varză murată se recomandă, crudă, şi în curele de slăbire.

Hepatite
Sulforafanul din varza murată, fibrele alimentare și antioxidanții au efecte hepatoprotectoare, stimulând sinteza unor enzime implicate în fazele I şi l de detoxifiere hepatică.

Infecții respiratorii
Datorită bogăției în vitamina C naturală,chiar mai multă decât în portocale, varza murată are un puternic efect antioxidant, potențat şi de vitaminele A, C şi E şi de cătreminerale: zinc, magneziu, potasiu, calciu. Toate acestea întărescsistemul imunitar şi cresc rezistența la viroze, inclusiv la diferitele forme de gripă.

Este indicată și celor cu flora intestinală afectată de tratamentele cu antibiotice de sinteză, precum și în combaterea efectului imunosupresor al acestor medicamente.

Varza murată este excelentă în tratarea ulcerului, deoarece conține vitamina U, vitamină antiulceroasă. Rețineți! Produsele lactofermentate se află în topul listei alimentelor recomandate pentru sănătatea intestinelor. Peste 70% din sistemul nostru imunitar depinde de buna funcționare a intestinelor!

Atenție! Persoanele suferinde de hiper şi hipotiroidie vor consuma cu precauție varza murata, ca de altfel şi varza crudă sau preparată termic, deoarece prezența compuşilor goitrogeni din varză afectează funcția tiroidei.

Atenție, este contraindicată hipertensivilor, din cauza concentrației de sare!

Obezitate

Varza murată are puține calorii (20 Kcal/100 grame), dar multe fibre alimentare, determinând instalarea mai rapidă a sațietății. Curăță organismul de toxine şi poate determina schimbarea comportamentului alimentar şi a stilului de viață.

Surmenaj

Varza murată este un neurotonic și miotonic natural, întărind sistemul nervos și muscular, prin bogăția de vitamine, minerale și alți factori biologic activi, motiv pentru care este recomandată în surmenajul fizic și intelectual. Se amestecă un pahar de moare cu unul de suc de roşii, se adaugă 150 ml de apă plată, o lingură de miere de albine şi o lingură de suc de lămâie. Se bea câte un pahar de două ori pe zi, între mese, până la îmbunătățirea stării de sănătate.

Cancer

Varza murată naturalare efecte anticancerigene, inducând apoptoza în celulele maligne, prin intermediul glucozinolaților. In timpul fermentației, se produce o substanță numită isotiocianat, care previne răspândirea cancerului, în special al celui de sân, colon, prostată, plămâni şi ficat. Prin conținutul ei crescut de caroten, varza diminuează și riscul apariției acestei maladii.

MURĂTURILE PREFERATE în lume
România – castraveți, gogonele, gogoşari, varză, pepeni verzi, diverse fructe murate
Germania şi Franța – varză;
Sudul Europei măsline și castraveți cornişon;
Rusia și Polonia – tomate verzi, ardei şi salată;
Extremul Orient– murături mixte din varză, napi, vinete, castraveți, ceapă, morcovi;
Coreea Kimchi, specialitate de varză foarte condimentată;
Japonia- prune și germeni de soia.
Marea Britanie – ceapă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *