Fierul este indispensabil pentru aproape toate organismele vii. În organismul uman, participă la un număr mare de procese metabolice: transportul oxigenului, sinteza acidului dezoxiribonucleic (ADN), transportul electronilor.
Pe cât de critică este lipsa de fier în corp, pe atât de periculos este excesul acestui mineral. Nivelul lui trebuie să fie bine reglat, deoarece în cantități prea mari, poate afecta țesuturile.
Deficitul de fier este o problemă des întâlnită, suficient de importantă pentru a fi tratată în mod corespunzător. Dacă experimentați simptome specifice lipsei de fier, consultați medicul, pentru a primi un diagnostic corect și a vă oferi un plan de tratament.
LIPSA DE FIER – SIMPTOME
Fierul este necesar pentru producția de hemoglobină în celule roșii de sânge, care furnizează oxigen țesuturilor din corp. Un nivel scăzut de fier poate afecta buna oxigenare a țesuturilor și implicit funcția cognitivă, dispoziția și capacitatea fizică.
Iată 9 simptome specifice deficitului de fier:
– oboseală
– amețeală
– iritabilitate
– căderea părului
– paloarea feței
– sindromul picioarelor neliniștite
– dorința de a mânca pământ, nisip sau lut)
– unghii fragile
DEFICITUL DE FIER – CAUZE
Persoanele cu cel mai mare risc de deficit de fier sunt femeile însărcinate, femeile aflate în perioada menstruală și atleții.
– pierderea severă de sânge
– sângeră menstruale puternice
– hemoragii interne (ale tractului gastrointestinal din cauza unui ulcer)
– afecțiuni care afectează absorbția nutrienților din alimente
– aportul insuficient de fier din dietă
Lipsa de fier și anemia pot provoca simptome asemănătoare. Cu toate acestea, nu toate tipurile de anemie sunt cauzate de o carență de fier.
Nivelul de fier poate fi depistat printr-un test de sânge (hemoglobina totală și feritina).
ALIMENTE BOGATE ÎN FIER
Surse animale: carne roșie, ficat, carne de pui, pește, ouă
Surse vegetale: cereale integrale, fasole, mazăre, linte, verdețuri
Trebuie să consumați cel puțin 4 porții de alimente bogate în fier pe zi. Pentru creșterea absorbției fierului în organism este important să consumați în același timp și alimente bogate în vitamina C.
Calciul, fibrele, acidul fitic (din tărâțe de cereale și nuci), polifenolii, cofeina și alcoolul inhibă absorbția fierului. Alimentele care conțin acești compuși trebuie evitate, sau consumate în afara meselor cu alimente bogate în fier.
Dacă deficitul de fier este mare și a dus la apariția anemiei, medicul poate recomanda suplimente cu fier pentru ameliorarea simptomelor. Deși sunt utile, ele pot cauza greață, dureri de stomac și diaree. Nu luați suplimente cu fier fără să faceți mai întâi analize de sânge. Excesul de fier este sever, întrucât poate daune tisulare.
[products ids=”11041, 11079″ orderby=”date” columns=”2″ order=”desc”]
Surse:
1. Nazanin Abbaspour, Richard Hurrell, and Roya Kelishadi. Review on iron and its importance for human health. Journal of Research in Medical Sciences. 2014: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3999603/
2. University Health News Daily, 9 Iron Deficiency Symptoms You Can Identify Yourself: https://universityhealthnews.com/daily/energy/9-iron-deficiency-symptoms-you-can-identify-yourself/