”Turtele bunicii” – Turte FĂRĂ drojdie, coapte în tigaie (lipii)

Acesta reteta, ”turtele bunicii”, aminteste de vremurile în care bunica pregătea pe plită aceste turte dintr-o bucățică de aluat rămas de la o pâine pe care o punea la copt în cuptorul cu lemne. Obicei pe care noi îl mai păstrăm și azi. Genul acesta de turte, în Italia se numesc ”piadina” iar în India ”chapati”.
Aceste turte sunt practic aceleași turte pe care bunicile noastre le făceau atunci când pregăteau Scutecele Domnului (julfa) în ajun de Crăciun. În plus am mai adăugat un pic de ulei, pentru un gust mai bun.

Nu mai gătim pâine la cuptorul cu lemne ci avem mașină de făcut pâine la care toate ingredientele se pun deodată și ea face toată treaba în locul nostru. Însă facem aluat de pizza în casă și atunci, dacă rămâne ceva aluat în plus, facem o turtă, două la tigaie. Aluatul de pizza este diferit de acesta dar merge chiar și așa gătit la tigaie.

Turtele de astăzi, spre deosebire de aluatul de pizza, NU AU DROJDIE. Au doar apăfăinăsare și ulei. Doar 4 ingrediente. Nimic mai mult. În contextul actual, în care o parte dintre noi nu mai găsim o bucățică de drojdie în magazine dar am reușit să cumpărăm făină, ca să nu fim nevoiți să ieșim din casă pentru a cumpăra o bucată de pâine, putem apela la această soluție.

Aceste turte mai sunt numite și azime. Azima este pâinea necrescută, făcută din aluat nedospit, folosită de mai multe popoare din Orient dar și în tradiţia ascetică ortodoxă pentru simplitatea ei şi pentru faptul că putea fi conservată luni de zile.

Ingrediente pentru 4 turte

Pentru asta am folosit 200 de grame de făină albă de grâu și 100 grame de apă. Așa cum observați paritatea este de 1:2 adica la 100 de grame de apă veți folosi dublu cantității de făină. În felul acesta puteți calcula cam ce cantitate de turte să faceți pentru o masă.
În afară de acesta 2 ingrediente principale mai aveți nevoie de sare cât să luați cu vârful degetelor și puțin ulei, 1-2 linguri (eu am folosit ulei de măsline). Evident, puteți să nu puneți sare dacă doriți să mâncați nesărat și puteți folosi și alt tip de ulei sau deloc. Dacă folosiți ulei de măsline vor avea un gust mai bun.

  • 200 grame de făină albă de grâu ( eu am folosit tip 000)
  • 100 grame de apă
  • un sfert de linguriță cu sare
  • 1-2 linguri de ulei de măsline (optional)

Timp de preparare:40 min, tip de gatit:2 min.

  •  

  •  
  •   
      
  •   
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *