Continut Show
Vitamina B12, cunoscută și sub numele de Cobalamină, este o vitamină solubilă în apă derivată din produsele animale, precum carnea roșie, lactatele și ouăle.
După ce este absorbită, corpul o folosește ca un cofactor pentru enzimele implicate în sinteza ADN-ului și acizilor grași. În consecință, lipsa de vitamina B12 poate duce la probleme neurologice sau hematologice.
LIPSA DE VITAMINA B12 – CAUZE
Această vitamină este stocată în ficat. Cu toate acestea, în cazul în care ea nu poate fi absorbită pe o perioadă lungă de timp (ex. din cauza dietei sărace, a malabsorbției), rezervele hepatice se golesc, ajungându-se astfel la deficitul de vitamina B12.
Deficitul de vitamina B12 are 3 cauze principale:
1. Boli autoimune – anemia pernicioasă este o afecțiune autoimună în care vitamina B12 nu poate fi absorbită corect.
2. Sindromul de malabsorbție – persoanele cu un istoric de operație gastrică bypass pot fi la risc de deficit de vitamina B12; alte daune la intestinul subțire, precum inflamația din cadrul bolii celiace, pot fi cauza deficit de vitamina B12.
3. Insuficiență dietetică – persoanele cu o dietă vegană strictă timp de 3 ani pot dezvolta carență de vitamina B12 din cauza aportului alimentar insuficient.
LIPSA DE VITAMINA B12 – SIMPTOME
– oboseală, slăbiciune
– paloare
– icter
– neuropatie periferică
– diaree
– dureri de cap
– tulburări neuropsihiatrice
– glosită (inflamație a limbii) și ulcerații bucale
– daune la nivel nervos (parestezie – senzație de ace, înțepături în mâini și picioare)
– probleme de echilibru și coordonare, predispoziție la cădere (mai frecvente la persoanele peste 60 de ani)
– respirație scurtă, amețeală
– vedere încețoșată
– tulburări de dispoziție (depresie, demență)
– febră
În cazuri mai severe, pe măsură ce deficitul se agravează, el poate afecta sistemul nervos. Studiile recente sugerează că vitamina B12 este asociată cu reducerea riscului de anumite boli cronice și defecte de naștere. Această vitamină poate ajuta la prevenirea defectelor de tub neural.
ALIMENTE CARE CONȚIN VITAMINA B12
Cele mai bune surse alimentare de vitamina B12 sunt:
– ouăle
– produsele lactate
– somonul
– tonul
– sardinele
– carnea de vită
– ficatul și rinichii de animale
[products ids=”3042, 3023″ orderby=”date” columns=”2″ order=”desc”]
SUPLIMENTE DE VITAMINA B12
Suplimentele cu vitamina B12 sunt recomandate persoanelor cu risc de acest deficit:
– vârstnicii
– femeile însărcinate și mamele care alăptează
– vegetarienii și veganii
– persoanele cu probleme intestinale
– persoanele care au suferit o operație de îndepărtare a intestinului care absoarbe B12
– persoanele care iau medicamentul Metformin pentru diabet
– persoanelor care iau medicamente anti-acide
Studiile au arătat că vitamina B12 administrată oral este la fel de eficientă ca și injecțiile intramusculare cu vitamina B12 în refacerea nivelurilor la persoanele deficitare, după un tratament de 3 luni sau mai mult.
Surse:
1. Fiona O’Leary and Samir Samman. Vitamin B12 in Health and Disease. Nutrients. 2010: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257642/
2. Alex Ankar; Steve S. Bhimji. Vitamin B12 Deficiency (Cobalamin): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441923/
3. Ryan-Harshman M, Aldoori W. Vitamin B12 and health. Can Fam Physician. 2008: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18411381
4. Healthline, 9 Signs and Symptoms of Vitamin B12 Deficiency: https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-b12-deficiency-symptoms
5. Healthline, Top 12 Foods That Are High in Vitamin B12: https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-b12-foods#section5