Anxietatea este răspunsul natural al corpului la stres. Este o senzație de teamă sau neliniște de ce s-ar putea întâmpla. Prima zi de școală, un interviu sau un discurs în public îi poate face pe unii oameni să se simtă temători și nervoși.
Dacă însă aceste stări devin extreme, durează mai mult de 6 luni și interacționează cu activitățile zilnice, poate fi vorba despre o tulburare anxioasă.
REMEDII PENTRU ANXIETATE ȘI STRES
• Floarea pasiunii (passiflora) – câteva studii clinice mici au arătat că această plantă poate fi utilă în anxietate; este considerată sigură în dozele recomandate, însă unele studii au arătat că poate cauza amețeală, somnolență sau confuzie.
• Valeriană – persoanele care au folosit această plantă au raportat o scădere a stării de anxietate și a stresului; unele studii nu au obținut nici un beneficiu; valeriana este considerată sigură în dozele recomandate; nu o folosiți mai mult de 2 săptămâni la rând, decât dacă v-a fost recomandată de medic; poate cauza dureri de cap, amețeală și somnolență.
• Mușețel – rezultatele unor studii arată că utilizarea pe termen scurt a acestei plante poate fi utilă în reducerea simptomelor de anxietate; nu luați această plantă dacă urmați un tratament cu medicamente pentru subțierea sângelui; unele persoane pot fi alergice la mușețel, crizanteme, margarete, coada-șoricelului, păpădie și alte plante din familia asteraceae.
• Lavandă – poate fi consumată intern sau folosită la aromaterapie pentru reducerea anxietății; planta crește efectul altor medicamente și suplimente și poate reduce tensiunea arterială.
• Roiniță – această plantă atenuează simptomele de anxietate, precum nervozitate și excitabilitate; este în general bine tolerată și sigură pentru un consum pe termen scurt; poate cauza greață și dureri abdominale.
• Sunătoare – această plantă reduce anxietatea, stresul și depresia.
Aceste plante pot fi administrate sub formă de ceai, capsule sau tinctură. Uleiuri esențiale – pinul, menta și lavanda pot fi folosite sub formă de aromaterapie sau ca masaj, diluate corespunzător cu un ulei vegetal.
[products ids=”2943, 7924, 3478, 3480, 3570, 5501″ orderby=”date” columns=”6″ order=”desc”]
Formele severe de anxietate generală necesită tratament de specialitate pentru îmbunătățirea simptomelor.
– Mâncați proteine la micul-dejun. Acestea mențin zahărul din sânge la un nivel stabil și oferă energie stabilă.
– Consumați carbohidrați complecși. Aceștia cresc cantitatea de serotonină din creier, provocând un efect calmant. Carbohidrații complecși se găsesc în cereale integrale (ovăz, quinoa). Evitați dulciurile și sucurile îndulcite.
– Reduceți sau evitați consumul de alcool și cofeină.
– Acordați atenție alimentelor care provoacă schimbări de dispoziție, anxietate sau iritabilitate.
– Consumați multe fructe și legume, pește bogat în Omega-3 (somon)
Deosebit de importantă este mișcarea fizică (sport, alergare, înot etc). Sunt suficiente 20 de minute pe zi de mișcare fizică pentru oxigenarea creierului, reducerea cortizolului din corp și creșterea nivelului de serotonină.
Surse:
1. Mayo Clinic, Coping with anxiety: Can diet make a difference? https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/generalized-anxiety-disorder/expert-answers/coping-with-anxiety/faq-20057987
2. Mayo Clinic, Herbal treatment for anxiety: Is it effective? https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/generalized-anxiety-disorder/expert-answers/herbal-treatment-for-anxiety/faq-20057945
3. Fares, Remedii naturiste care pot alunga stresul, grijile și anxietatea: https://fares.ro/remedii-naturiste-care-pot-alunga-stresul-grijile-si-anxietatea/
4. Healthline, Everything You Need to Know About Anxiety: https://www.healthline.com/health/anxiety