Laptele „de aur” – băutură cu TURMERIC (beneficii + utilizare)

Turmericul este supranumit „condimentul de aur” datorită numeroaselor sale beneficii pentru organism. Această plantă are o istorie lungă ca medicament natural, utilizările sale datând de aproape 4.000 de ani în sudul Asiei.

Medicina modernă a început să-i recunoască valoarea terapeutică, după cum o arată cele peste 3.000 de publicații care au apărut în ultimii 25 de ani.

Cercetătorii au izolat peste 100 de compuși din turmeric, principalul fiind un ulei volatil, numit turmeron și alți agenți coloranți numiți curcuminoide, cu rol antioxidant.

Analizele nutriționale arată că 100 g de turmeric conțin 10 g de grăsimi totale, 2.500 mg de potasiu, 47.5 mg de fier, 4.8 mg de niacină, 50 mg de acid ascorbic, 21 g de fibre, 3 g de zaharuri și 8 g de proteine. Totodată, turmericul este o sursă bună de acid alfa-linoleic.

TURMERIC – PROPRIETĂȚI

Studiile moderne in vitro au arătat că turmericul este un antioxidant și un agent antiinflamator puternic. Are proprietăți antimicrobiene, antimutagene, anticancerigene, antidiabetice, carminative, colagoge, coleretice, stimulente sangvine.

Principala țintă a lui sunt organele digestive, precum intestinele și colonul.

TurmericUL exercită o acțiune anticancerigenă împotriva cancerului de piele, cancerului mamar, cancerului oral și cancerului stomacal. Previne carcinogeneza prin diverse mecanisme: inhibă mutațiile, detoxifică substanțele cancerigene, reduce proliferarea celulelor și induce apoptoza (moartea) celulelor tumorale.

TURMERIC – UTILIZĂRI ÎN MEDICINA TRADIȚIONALĂ

În medicina tradițională, este folosit ca remediu pentru un spectru larg de boli, îndeosebi a celor care au la bază o inflamație:

– astm, hiperactivitate bronhică, alergii
– tuse, rinoree, sinuzită
– conjunctivită, uveită anterioară cronică
– colici, dureri abdominale, flatulență, gaze, viermi intestinali
– sindromul intestinului iritabil
– anorexie
– afecțiuni hepatice și biliare
– pietre la bilă
– icter
– infecții urinare
– menstruații dereglate
– reumatism, artrită și artrită reumatoidă
– entorse, umflături
– arsuri, tăieturi, vânătăi
– răni diabetice
– cancer de piele

[products ids=”5198, 3009, 7758, 5336, 5292, 5294″ orderby=”date” columns=”6″ order=”desc”]

Pentru artrită, doza terapeutică este de 8-60 g de rădăcină proaspătă de turmeric, de 3 ori pe zi. Pentru dispepsie, doza este de 1,3-3,0 g de rădăcină de turmeric pe zi.

Nu au fost semnalate interacțiuni ale medicamentelor cu turmeric de către experții germeni care se ocupă cu reglementarea plantelor, din cadrul Comisiei E.

LAPTELE DE TURMERIC

Turmericul poate fi consumat ca rădăcină proaspătă sau pulbere. Poate fi administrat sub formă de ceai sau capsule. O băutură foarte populară la indieni este laptele de aur, care conține turmeric în combinație cu alte mirodenii (scorțișoară, ghimbir, piper, coriandru) și lapte.

Această băutură este cunoscută și sub numele de „Golden milk” sau „Laptele de turmeric”. Este important să consumăm turmericul cu piper sau cu o grăsime (precum uleiul de cocos) pentru ca substanța activă – curcumina – să fie absorbită complet în corp.

Se folosește 1 linguriță (5 g) de pudră la 200 ml de lapte. Se amestecă în pahar cu lingura, sau în blender, pentru o băutură mai spumoasă. Se poate folosi lapte de vacă sau lapte vegetal (de cocos, de orez, de soia etc).

Sursă: Sahdeo Prasad and Bharat B. Aggarwal. Turmeric, the Golden Spice. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Chapter 13: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *