Uleiul de argan este apreciat în întreaga lume ca un ulei cu virtuți cosmetice, farmaceutice și nutritive. Beneficiile sale sunt cunoscute de locuitorii din Maroc de peste 80 de ani, deși a început să fie studiat abia de curând.
CE ESTE ULEIUL DE ARGAN
Uleiul de argan este produs din fructele de argan (Argania spinos), un copac nativ din regiunile de sud-vest ale Marocului. Este o specie protejată de UNESCO. Spre deosebire de uleiul de măsline, are o nuanță mai închisă și o tentă roșiatică. Față de alte uleiuri, are o aromă foarte bogată și un gust de nucă.
Este folosit în bucătăria și în medicina tradițională marocană pentru dureri și probleme ale pielii (infecții).
ULEI DE ARGAN – PROPRIETĂȚI
Este foarte bogat în grăsimi mononesaturate (80%). Conține trigliceride în proporție de 99% (45% acid oleic și 34% acid linolelic). Restul de 1% este constituit din compuși bioactivi precum vitamina E, carotenoide, steroli și polifenoli.
Datorită conținutului bogat în antioxidanți și grăsimi nesaturate, uleiul de argan poate fi considerat un agent util pentru prevenirea bolilor cardiovasculare și a cancerului.
O recenzie din 2010 a arătat că încă există prea puține date clinice cu privire la compușii activi din punct de vedere farmacologic care compun uleiul de argan. Acesta a fost studiat îndeosebi pentru efectele sale cardio-protectoare, antiproliferative și antidiabetice:
– scade nivelul lipidelor (grăsimi) la persoanele cu dislipidemie (asociată cu boli cardiace)
– previne complicațiile protrombotice
– are efecte anti-diabetice și antihipertensive (studii pe animale)
– modulează rezistența la insulină și intoleranța la glucoză (studii pe animale)
Un studiu a arătat că consumul de ulei de argan pe o perioadă de 5-8 săptămâni a îmbunătățit parametrii sindromului metabolic, durerea și dificultatea la mers la pacienții reumatologici.
Un studiu din 2017 a arătat că uleiul de argan administrat intern este eficient în îmbunătățirea simptomelor clinice de osteoartrită la genunchi.
[products ids=”5120, 11173, 6586, 5640″ orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]
Cercetătorii marocani au investigat efectele consumului și aplicațiilor zilnice cu ulei de argan la femeile care au trecut de menopauză. Studiul a fost realizat pe 60 de femei postmenopauzale care au fost împărțite în două grupuri egale. Un grup a primit ulei de argan, iar celălalt a primit ulei de măsline.
Rezultatele au arătat că consumul de ulei de argan zilnic și aplicațiile externe zilnice cu ulei de argan au îmbunătățit hidratarea pielii.
Uleiul de argan dă finețe pielii și produce un efect relaxant. Un studiu pe șobolani a arătat că acesta mărește rata de vindecare a rănilor create de arsuri de gradul II.
Surse:
1. Gérard Lizard, Younes Filali-Zegzouti, and Adil El Midaoui. Benefits of Argan Oil on Human Health—May 4–6 2017, Errachidia, Morocco. International Journal of Molecular Sciences. 2017: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5535876/
2. Monfalouti HE, Guillaume D, Denhez C, Charrouf Z. Therapeutic potential of argan oil: a review. Journal of Pharmacy and Pharmacology. 2010: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21054392
3. Essouiri J, Harzy T, Benaicha N, Errasfa M, Abourazzak FE. Effectiveness of Argan Oil Consumption on Knee Osteoarthritis Symptoms: A Randomized Controlled Clinical Trial. Current Rheumatology Reviews. 2017: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28699499
4. Kenza Qiraouani Boucetta, Zoubida Charrouf, Abdelfattah Derouiche, Younes Rahali, and Yahya Bensouda. Skin hydration in postmenopausal women: argan oil benefit with oral and/or topical use. Przeglad Menopauzalny. 2014: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4520377/
5. Tzu-Kai Lin, Lily Zhong, and Juan Luis Santiago. Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils. International Journal of Molecular Sciences. 2018: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5796020/