Totul despre ATACUL de PANICĂ – SIMPTOME, CAUZE

Atacul de panică este considerat o tulburare mentală, datorită faptului că simptomele sunt „alarme false”, născute dintr-un sistem de apărate anormal de sensibil din sistemul nervos central.

Este mai des întâlnit la femei decât la bărbați. Tratamentul constă din terapii specifice anxietății și altor tulburări care implică frica. Este mai frecvent întâlnit la femei decât la bărbați.

Tulburarea de panică se manifestă prin atacuri de panică neprevăzute, recidivante. Acestea pot să apară de mai multe ori pe zi, sau în număr de doar câteva pe an.

CARE SUNT CAUZELE ATACULUI DE PANICĂ

Există mai multe teorii cu privire la etiologia atacului de panică. Cele mai multe se referă la o tulburare chimică, precum deficitul de acid gama-aminobutiric, cortizol și serotonină.

Studiile au arătat de asemenea că poate fi și o cauză genetică. În unele cazuri, atacurile de panică pot să apară din cauza consumului unor substanțe sau medicamente sau pot fi simptome ale unor boli, precum hipertiroidism sau disfuncție vestibulară.

Sindromul colonului iritabil, astmul și disfuncțiile corzilor vocale au multe simptome atribuite tulburării de panică.

Persoanele care suferă de atacuri de panică au rate mai mari de probleme respiratorii, cardiovasculare (boli de inimă coronariene)și gastrointestinale decât restul populației.

ATAC DE PANICĂ – SIMPTOME 

Atacurile de panică declanșate de situații sociale (anxietate socială) precum vorbitul în public nu sunt considerate o tulburare de panică. Simptomele de frică și anxietate în cazul unui atac de panică real se manifestă la nivel fizic, nu psihic.

Starea de frică intensă se dezvoltă brusc, fără avertizare, și mai ales, fără o cauză precisă. În câteva minute frica atinge cote maxime, ducând la pierderea controlului.

Majoritatea persoanelor cu tulburare de panică acuză durere în piept, palpitații sau dispnee. Alte simptome comune sunt: tremurul, diaforeza, senzație de sufocare, greață, friguri, parestezie sau senzație de depersonalizare, bătăi rapide ale inimii, amețeală severă, frica de pierdere a controlului.

ATAC DE PANICĂ – TRATAMENT

Atacurile de panică nu au remediu, iar evoluția lor nu poate fi anticipabilă. Terapiile farmacologice și cognitiv-comportamentale funcționează în 80% din cazuri, însă probleme recidivează de multe ori. Circa 20% din pacienți continuă să aibă simptome care pot duce la scăderea calității vieții.

Pentru prevenirea recidivelor, este important să se evite anumiți factori declanșatori, precum stresul, consumul de alcool, problemele financiare, divorțul.

O parte importantă a tratamentului tulburărilor anxioase este terapia spirituală, prin Sfintele Taine ale Bisericii: spovedania, postul, rugăciunea, Împărtășania. Anxietatea, frica, îngrijorarea, panica, depresia – toate acestea sunt tulburări sufletești și mentale, care au o cauză spirituală și care trebuie tratate din această perspectivă.

Dintre plante, pot fi utile valeriana și sunătoarea.

Surse:
1. Curt Cackovic, Rotimi Adigun. Panic Disorder (Attack): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430973/
2. Giampaolo Perna. Is panic disorder a disorder of physical fitness? A heuristic proposal. Version 1. F1000Res. 2018: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5843823/
3. Carlo Marchesi. Pharmacological management of panic disorder. NeuropsychiatrIc Disease Treatment. 2008: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2515914/
4. Very Well Mind, Herbal Supplements for Panic Disorder: https://www.verywellmind.com/herbal-supplements-for-panic-disorder-2584299

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *