Spirulina este comercializată ca supliment alimentar datorită calităților sale nutriționale remarcabile. Cercetătorii apreciază că are funcții importante bio-modulatoare și imuno-modulatoare.
SPIRULINA ARE EFECTE IMUNOMODULATOARE, ANTIVIRALE ȘI ANTICANCERIGENE
Suplimentele cu Spirulină și Chlorella au o influență benefică asupra sistemului imunitar, prin mai multe mecanisme de acțiune:
• măresc activitatea macrofagelor de distrugere a patogenilor
• stimulează producția de anticorpi și citokine
• măresc acumularea de celule natural killer (ucigașe înnăscute ale sistemului imunitar) în țesuturi
• măresc activarea și mobilizarea celulelor T și B (limfocite cu rol în imunitate)
Totodată, spirulina a demonstrat un rol regulator asupra metabolismului lipidelor și a carbohidraților la pacienții cu diabet.
Preparatele care conțin Spirulină sunt eficiente împotriva unor virusuri, precum virusul herpetic, citomegalovirus, virusul gripal și HIV.
Datorită proprietăților antioxidante, protejează țesuturile corpului, inhibă procesul de formare a mutațiilor și dezvoltare a cancerului și reduce toxicitatea unor organe esențiale, precum ficat, rinichi și testicule.
SPIRULINA SCADE GREUTATEA CORPORALĂ ȘI TENSIUNEA ARTERIALĂ
Cercetătorii polonezi de la Universitatea de Științe Medicale din Poznan au realizat un studiu în care au investigat efectele consumului de spirulină asupra unor parametri de maxim interes, precum greutatea corporală, tensiunea arterială și funcția endotelială.
Studiul a fost realizat pe femei supraponderale cu hipertensiune arterială din Caucaz. Cercetătorii au pornit de la rezultatele unor studii anterioare care au demonstrat că Spirulina are efecte benefice asupra tensiunii arteriale și a profilului glicemic și lipidic.
La acest studiu au participat 40 de femei cu hipertensiune arterială care nu aveau nici o boală cardiovasculară. Acestea au fost împărțite în 2 grupuri: un grup a primit 2.0 g de Spirulină pe zi, iar celălalt grup a primit un placebo, timp de 3 luni.
Măsurătorile parametrilor antropometrici, a tensiunii arteriale sistolice și diastolice au fost realizate înainte și după intervenție.
[products ids=”5930, 7870, 108148, 5928, 7810, 10766″ orderby=”date” columns=”6″ order=”desc”]
După cele 3 luni de experiment, rezultatele au arătat că participantele care au primit Spirulină au avut parte de următoarele îmbunătățiri:
– o scăderea semnificativă a tensiunii arteriale sistolice
– o reducere notabilă a indicelui de masă corporală
– scăderea greutății corporale
Acești parametri au rămas neschimbați la grupul placebo. Cercetătorii concluzionează că o cură de 3 luni cu spirulină nu îmbunătățește doar greutatea corporală, ci și tensiunea arterială și funcția endotelială la persoanele cu exces de greutate și hipertensiune.
Surse bibliografice:
1. Khan Z, Bhadouria P, Bisen PS. Nutritional and therapeutic potential of Spirulina. Current Pharmaceutical Biotechnology. 2005: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16248810
2. Miczke A, Szulińska M, Hansdorfer-Korzon R, Kręgielska-Narożna M, Suliburska J, Walkowiak J, Bogdański P. Effects of spirulina consumption on body weight, blood pressure, and endothelial function in overweight hypertensive Caucasians: a double-blind, placebo-controlled, randomized trial. European Review for Medical and Pharmacological Sciences. 2016: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26813468