Articol scris de Ana-Maria Postolache
Oțetul este un ingredient-minune la casa omului. Este ideal pentru curățarea diverselor obiecte și suprafețe, datorită proprietăților sale dezinfectante și dezodorizante. Beneficiile sale se datorează în mare parte conținutului de acid acetic.
Oțetul distruge germenii și bacteriile, neutralizează prin diluare petele de murdărie și le îndepărtează din diverse materiale. Înlătură mirosurile persistente, neplăcute. Este un bun conservant și remediu util în numeroase afecțiuni. Poate fi folosit la tratarea infecțiilor și rănilor.
În scop alimentar și terapeutic, cel mai bun este oțetul nefiltrat (îmbogățit cu diverse ingrediente – cătină, măceșe, turmeric, ghimbir), iar pentru curățarea casei, este indicat oțetul alb.
UTILIZĂRI PRACTICE ALE OȚETULUI ÎN GOSPODĂRIE
• Curățarea ceainicului de depunerile de calcar – puneți 125 ml de oțet și 500 ml de apă în ceainic și fierbeți 10-15 minute, apoi lăsați să se răcească; clătiți și fierbeți din nou cu apă curată 10 minute.
• Curățarea paharelor de vin lipsite de strălucire– puneți paharele într-un lighean și turnați peste ele 1 litru de oțet sau cât să le acopere; lăsați-le la înmuiat 1-2 ore, apoi clătiți-le cu apă caldă.
• Desfundarea chiuvetei și țevilor înfundate – turnați 100 g de bicarbonat de sodiu în țevile de scurgere, apoi 125 ml de oțet și lăsați să stea 15 minute, apoi turnați apă clocotită; repetați lunar.
• Curățarea vaselor de gătit din metal – amestecați 1 lingură de făină cu 1 lingură de sare și 1 lingură de oțet și folosiți pasta pentru frecarea vaselor; clătiți cu apă caldă și uscați cu un prosop.
• Prevenirea depunerilor de grăsime în cuptor – amestecați cantități egale de apă distilată cu oțet și aplicați în interiorul cuptorului cu o cârpă uscată; lăsați să se usuce înainte de a folosiți cuptorul.
• Îndepărtarea musculițelor de oțet – puneți o bucată de fruct terciuit într-un bol și turnați peste el 2 linguri de oțet; acoperiți-l cu o folie de plastic și înțepați-o din loc în loc; musculițele vor intra în găuri și nu vor mai putea ieși.
• Curățarea fierului de căcat – amestecați 125 ml de oțet cu 125 ml de apă și 1 lingură de bicarbonat de sodiu; îmbibați o cârpă curată în soluție și călcați-o până când talpa se curăță complet; nu folosiți această formulă pentru interiorul fierului.
• Îndepărtarea petelor de transpirație – amestecați 1 linguriță de oțet cu 1 lingură de bicarbonat de sodiu și aplicați pasta pe pete; lăsați la înmuiat, apoi frecați și spălați haina în mașina de spălat; nu aplicați oțet pe haine de mătase, bumbac colorat, pânză, in sau acetat, deoarece materialul se va degrada.
• Piciorul de atlet – amestecați cantități egale de oțet și apă caldă și înmuiați piciorul afectat în soluție, timp de 20 de minute, de 2 ori pe zi; spălați bine piciorul înainte de baie și după, uscând bine piele; în circa 2 săptămâni, ciuperca ar trebui să dispară.
• Infecțiile urechii (otita înotătorului) – după o zi de înot (în piscină, mare, lac), amestecați în părți egale oțet cu alcool izopropilic și umeziți o bucată de vată; stoarceți câteva picături în fiecare ureche după înot, pentru a preveni infecțiile bacteriene.
• Dureri musculare – adăugați 750 ml de oțet în cada cu apă și faceți o baie caldă de 20 de minute.
• Clătirea părului – puneți 20 g de flori uscate (lavandă, petale de trandafiri) într-un borcan și turnați peste ele 250 ml de oțet; lăsați la macerat 2 săptămâni, apoi strecurați; adăugați 500 ml de apă și amestecați; transferați soluția într-o sticlă cu pulverizator și aplicați pe păr după șamponare.
• Curățarea dușului de calcar – înmuiați o cârpă curată în 250 ml de oțet și înfășurați-o în jurul capului dușului; lăsați să acționeze peste noapte, apoi clătiți.
• Dezinfectant pentru bucătărie – umeziți o cârpă curată în oțet și aplicați pe tocătoare, blatul și alte suprafețe din bucătărie pentru eliminarea bacteriilor; nu clătiți cu apă, lăsați să se usuce.
• Curățarea geamurilor și oglinzilor – turnați 125 ml de oțet într-un bol; boțiți o bucată de ziar și înmuiați-o în oțet; ștergeți geamul cu bucata de ziar până suprafața se usucă aproape complet; dați lustru la final cu o cârpă uscată, curată, moale.
• Curățarea podelelor – amestecați într-o sticlă cu pulverizator 250 ml de oțet, 250 ml de alcool izopropilic, 250 ml de apă și 6 picături de detergent lichid de vase; amestecați, aplicați pe podea și dați cu mopul.
• Dezinfectarea jucăriilor – înmuiați o cârpă moale curată în 60 ml de oțet și curățați pe jos și jucăriile copiilor; lăsați-le să se usuce fără să le mai clătiți.
• Înmuierea pensulelor de vopsea uscate – puneți pensula într-un ibric și turnați 500-700 ml de oțet; puneți vasul pe foc și fierbeți 10-20 de minute; clătiți cu apă curată.
• Păstrarea florilor proaspete – la 1 litru de apă rece, adăugați 2 linguri de oțet și 3 linguri de zahăr; amestecați până se dizolvă zahărul; plasați florile în această apă și veți vedea că se păstrează mai mult timp.
[products ids=”10093, 5996, 6624, 6618, 5292, 10088″ orderby=”date” columns=”6″ order=”desc”]
Sursă: Shea Zukowski, Salt, Lemons, Vinegar, and Baking Soda, Chapter 3, „Vinegar”, Metro Books, New York, 2009, pp. 113-145