Articol scris de Ana-Maria Postolache
Persoanele care urmează un tratament medicamentos pentru reflux gastric, alergii, contracepție, hipertensiune arterială și dureri au un risc mai mare de a deveni depresive.
Potrivit unui studiu publicat în luna iunie, 2018 în jurnalul JAMA, unele medicamente ne predispun la depresie și gânduri suicidale. Cercetătorii au evaluat datele colectate în perioada 2005-2014 din cadrul studiului National Health and Nutrition Examination Survey.
37% dintre respondenți au folosit cel puțin un medicament care are ca efect secundar depresia. Utilizatorii cei mai frecvenți au fost vârstnicii (65 de ani +), femeile, persoanele văduve și cei cu probleme cronice de sănătate.
Cu fiecare medicament luat, riscul de depresie și gânduri suicidale crește. De pildă, pentru un medicament care produce depresie și gânduri de sinucidere, riscul este de 7%, respectiv 8%. La două astfel de medicamente luate, riscul este de 9,5%, respectiv 12%, iar pentru trei medicamente, riscul este de 15%, respectiv 18%.
Mai precis, cei care au luat 3 medicamente care produc depresie și gânduri suicidale, au avut un risc de 3 ori mai mari de a suferi de depresie sau gânduri suicidale decât cei care nu au luat nici un medicament de acest gen.
Persoanele care nu au luat nici un medicament care are ca efect secundar depresia, riscul de a deveni depresivi sau de a avea gânduri suicidale a fost de doar 5%. Acest procent a rămas stabil indiferent de cât de multe alte medicamente au luat.
În mod paradoxal, inclusiv medicamentele antidepresive cresc riscul de depresie. Un astfel de medicament crește riscul de depresie cu 18%, iar 2 medicamente cresc riscul de depresie cu 27,5%.
MEDICAMENTE CARE PROVOACĂ DEPRESIE
Dr. Monique Tello, editor pentru Harvard Health Publishing, listează cele mai comune medicamente care dau stări depresive:
• medicamente pentru reflux de acid și ulcere gastrice: Omeprazol, Esomeprazol, Ranitidină, Famotidină
• medicamente pentru alergii: Montelukast (pentru astm bronșic), Cetirizină (pentru rinită alergică)
• medicamente pentru anxietate și somn: Alprazolam, Diazepam, Lorazepam, Zolpidem)
• anticoncepționale, terapie hormonală: orice conține estrogen
• medicamente anti-hipertensive: Atenolol, Metoprolol, Enalapril, Quinapril
• medicamente pentru durere: Ibuprofen, Ciclobenzaprină, Hidrocodon, Tramadol
• medicamente antiepileptice/anticonvulsivante: Gabapentină, Topiramat, Lamotrigină
Rezultatele acestui studiu ar trebui să ne îngrijoreze. Potrivit Centers for Disease Control and Prevention, rata suicidelor a crescut în ultimii ani. 54% din cei care se sinucid nu suferă de nici o tulburare mentală.
Evitați pe cât posibil aceste medicamente dacă suferiți deja de depresie. Dacă nu sunteți o persoană depresivă, utilizați aceste medicamente doar în caz de nevoie reală.
Antidepresive naturale:
[products ids=”11070, 11369, 4278″ orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]
Sursă: Monique Tello, „Depression: Common medication side effect?” Harvard Health Publishing: https://www.health.harvard.edu/blog/depression-common-medication-side-effect-2018071614259