Articol scris de Ana-Maria Postolache
PROPOLIV este un produs marca Institutul de Cercetare-Dezvoltare Pentru Apicultură din România. Conține 95 g de extract de propolis standardizat și 5 g de ulei de măsline. Această asociere de ingrediente este benefică atât pentru sistemul cardiovascular, cât și pentru cel digestiv, imunitar și respirator.
Propolisul și uleiul de măsline sunt bogate în substanțe cu efect antioxidant, îndeosebi polifenoli, care protejează celulele de daunele radicalilor liberi.
Datorită proprietăților sale antibacteriene, antiseptice, antiinflamatoare, imunomodulatoare, anticancerigene și anestezice, propolisul este utilizat în numeroase boli.
Susține sănătatea inimii prin menținerea colesterolului și a trigliceridelor la un nivel optim. Propolisul asistă la prevenirea patologiilor cauzate de inflamații, precum bolile cardiovasculare. Flavonoidele și polifenolii pe care îi conține au demonstrat efecte cardioprotectoare, vasoprotectoare, antioxidante, anti-aterosclerotice și anti-angiogenice.
Totodată, stimulează funcția ficatului și este benefic pentru sănătatea digestivă și a sistemului respirator. Este util în bolile care afectează tractul gastrointestinal, precum mucozită, colită, gastrită, ulcer peptic și cancere gastrice.
Aplicațiile sale antimicrobiene îl recomandă în răceli, infecții ale tractului respirator superior, gripă, acnee, herpes simplex, herpes genital și acnee.
Uleiul de măsline este are efecte chimiopreventive. Oleuropeina și alți compuși pe care îi conține protejează împotriva bolilor arterelor coronariene și a cancerului. Au de asemenea efecte antimicrobiene, antivirale, antioxidante și antidiabetice. Polifenolii din uleiul de măsline împiedică înmulțirea celulelor de cancer mamar, osteosarcom și neuroblastom.
Există două variante ale produsului PROPOLIV: pentru adulți și pentru copii. Doza pentru adulți este de 1-3 capsule pe zi, iar pentru copiii de 1-6 ani, doza recomandată este de 1 capsulă pe zi. Copiii mai mari de 6 ani pot primi câte 2 capsule pe zi.
Este recomandat și persoanele cu un regim vegetarian. Evitați acest produs dacă aveți alergie la propolis sau la alte ingrediente apicole.
[products ids=”9950, 9958, 5104, 9322″ orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]
Surse bibliografice:
1. Luisa Mota da Silva, Priscila de Souza, Soad K. Al Jaouni, Steve Harakeh, Shahram Golbabapour, and Sérgio Faloni de Andrade, „Propolis and Its Potential to Treat Gastrointestinal Disorders”, articol publicat în Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2018; 2018: 2035820, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5875067/
2. Wagh VD, „Propolis: a wonder bees product and its pharmacological potentials”, articol publicat în Advances in Pharmacological Sciences. 2013;2013:308249, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24382957
3. Wojciech Król, Vassya Bankova, José Maurício Sforcin, Ewelina Szliszka, Zenon Czuba, and Andrzej K. Kuropatnicki, „Propolis: Properties, Application, and Its Potential”, articol publicat în Evidence-Based Complementary Alternative Medicine. 2013; 2013: 807578, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3753737/
4. Julio Beltrame Daleprane and Dulcinéia Saes Abdalla, „Emerging Roles of Propolis: Antioxidant, Cardioprotective, and Antiangiogenic Actions”, articol publicat în Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2013; 2013: 175135, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3638596/
5. Monika Gorzynik-Debicka, Paulina Przychodzen, Francesco Cappello, Alicja Kuban-Jankowska, Antonella Marino Gammazza, Narcyz Knap, Michal Wozniak, and Magdalena Gorska-Ponikowska, „Potential Health Benefits of Olive Oil and Plant Polyphenols”, articol publicat în International Journal of Molecular Sciences. 2018 Mar; 19(3): 686, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5877547/