Continut Show
Dacă ai probleme cu circulația sângelui, dureri articulare sau musculare, un unguent cu ardei iute ți-ar putea fi de folos. Acesta conține o substanță renumită pentru efectele sale anaglezice, numită capsaicină.
Poți găsi acest produs la magazinele naturiste, sau îl poți prepara chiar tu, în casă.
Unguent cu ardei iute – beneficii
În medicina tradițională, ardeiul iute a fost folosit extern din cele mai vechi timpuri, pentru diminuarea durerilor cauzate de reumatism, lumbago și nevralgii.
La nivel intern, ardeiul iute poate fi util în dispepsie, flatulență, accident vascular cerebral, boli de inimă, tensiune musculară sau inapetență.
În sistemele de medicină perso-arabice, chili era folosit în tratamentul răcelilor, a infecțiilor sinuzale, a durerilor în gât și a problemelor de circulație și digestie.
Ardeiul iute este un excelent stimulator al circulației sangvine. Din acest motiv, are efecte antinevralgice și antireumatice. La fel ca făina de muștar, ardeiul iute conține substanțe cu acțiune revulsivă, care pune în mișcare sângele stagnat într-o zonă inflamată din corp, în special capsaicină.
Capsaicina a fost studiată pentru efectele sale în osteoartrită și psoriazis, însă eficiența ei nu a fost demonstrată complet. Capsaicina afectează anumiți neurotransmițători responsabili cu transmiterea semnalelor de durere către creier. Acesta este mecanismul prin care ardeiul iute, aplicat extern, diminează senzația de durere.
Această substanță poate fi extrasă din ardeiul iute pentru a fi incorporată în diverse formule: creme, unguente, geluri, alifii sau plasturi. Aceste produse au fost introduse pe piață încă din anul 1980.
Studiile clinice au arătat că aplicațiile de produse cu ardei iute pe piele, de 5 ori pe zi, timp de 2-6 săptămâni, a avut efecte benefice în diferite tipuri de dureri, precum nevralgie post-herpetică, neuropatie diabetică și durere musculo-scheletală.
Cercetătorii au descoperit însă că expunerea repetată la capsaicină desensibilizează corpul în ceea ce privește durerea. Mai precis, această substanță împiedică transmiterea semnalelor dureroase și declanșarea răspunsurilor la durere.
Unguent cu ardei iute – indicații
– dureri de mâini
– dureri de picioare
– crampe musculare
– junghiuri
– dureri reumatice
– nevralgii
– fibromialgie
– mialgii
– dureri de spate (lumbago)
– lombosciatică
– torticolis
– entorse
– migrene
Cum se folosește unguentul cu ardei iute
La fel ca orice alifie, se aplică pe zona afectată a corpului și se masează ușor, până pătrunde în piele. Sunt recomandate 2-3 aplicații pe zi.
Atenție, crema cu ardei iute poate cauza iritații la unele persoane. Faceți așadar un test înainte, pe o porțiune mică de piele.
Citește și: Ceai pentru articulații sănătoase
Deși nu este nevoie de prescripție medicală pentru a utiliza un unguent cu ardei iute, trebuie să știți că nu este un produs revizuit de autoritățile care se ocupă cu reglementarea medicamentelor.
Unguent cu ardei iute pentru durerile de spate
Un studiu publicat în jurnalul „Phytotherapy Research” a arătat că aplicarea topică a unei creme cu capsaicină (0,05%) a redus simptomele la pacienții cu dureri cronice ale țesuturilor moi (dureri de spate cronice). Produsul a fost bine tolerat în general.
Unguent cu ardei iute pentru nevralgii
O recenzie sistemică realizată de cercetători japonezi a demonstrat că aplicarea topică a capsaicinei reduce durerea neuropatică (o formă majoră de durere cronică). Produsul a cauzat efecte secundare, însă acestea nu au putut fi cuantificate.
Autorii susțin că această substanță poate fi considerată un tratament promițător pentru persoanele cu dureri neuropatice precum nevralgie postherpetică, nevralgie post-chirurgicală și neuropatie diabetică.
Cum se folosește unguentul cu ardei iute
• Pentru durerile articulare (osteoartrită și artrită reumatoidă), unguentul se poate aplica de 3 ori pe zi.
• Pentru neuropatia diabetică, se aplică de 3-4 ori pe zi, sub glezne sau pe zona afectată.
• Pentru dureri de cap și migrene, unguentul se aplică de 3 ori pe zi, pe zona scalpului, evitând contactul cu ochii.
Pentru orice alte afecțiuni, urmați instrucțiile de pe prospectul produsului.
Unguent cu ardei iute rețetă
În cazul în care cauți o rețetă de unguent cu ardei iute, intră AICI.
Unguent cu ardei iute – contraindicații și efecte secundare
Deși este considerată sigură, capsaicina poate produce unele efecte adverse, însă doar pe porțiunea de piele pe care a fost aplicată și pe o durată scurtă de timp:
– senzație de arsură
– mâncărimi
– înroșirea pielii
– umflături
– durere
Aceste simptome se pot agrava în urma aplicării de apă caldă sau a expunerii la soare sau temperaturi mari.
Utilizată pe termen lung, capsaicina poate produse efecte secundare severe, precum durere dermală, dermatită de contact, hipertensiune arterială.
Unguentul cu capsaicină trebuie manevrat cu multă atenție. Este recomandat să purtați mănuși sau să vă spălați foarte bine după utilizare. De asemenea, este bine să purtați o mască.
Inclusiv inhalarea cremei cu ardei iute sau capsaicină poate provoca iritații naso-faringiene respiratorii (strănut, lăcrimare, usturime, dificultăți respiratorii).
Atenție! Cremele cu capsaicină nu se aplică pe tăieturi sau alte răni deschise.
O cutie cu cremă de ardei iute costă în jur de 9 lei.
Cumpără de aici:
[products ids=”4319, 3793, 4272, 11084″ orderby=”date” columns=”4 order=”desc”]
Bibliografie:
1. Chrubasik S, Weiser T, Beime B., Effectiveness and safety of topical capsaicin cream in the treatment of chronic soft tissue pain, Phytotherapy Research. 2010 Dec;24(12):1877-85. doi: 10.1002/ptr.3335: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21104944
2. Yi Lai Yong, Loh Teng-Hern Tan, Long Chiau Ming, Kok-Gan Chan, Learn-Han Lee, Bey-Hing Goh, and Tahir Mehmood Khan, The Effectiveness and Safety of Topical Capsaicin in Postherpetic Neuralgia: A Systematic Review and Meta-analysis, Frontiers in Pharmacology. 2016; 7: 538. Published online 2017 Jan 10. doi: 10.3389/fphar.2016.00538. PMCID: PMC5222862. PMID: 28119613: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5222862/
3. Hunter Groninger, Randall E. Schisler, Topical Capsaicin for Neuropathic Pain #255, Journal of Palliative Medicine. 2012 Aug; 15(8): 946–947. doi: 10.1089/jpm.2012.9571, PMCID: PMC3462404. PMID: 22849599: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3462404/
4. Dena Westphalen, Eleesha Lockett, Uses of Capsaicin Cream, Healthline: https://www.healthline.com/health/capsaicin-cream