Menținerea articulațiilor sănătoase înseamnă totul pentru o persoană activă. Articulațiile și structurile înconjurătoare permit îndoirea coatelor și genunchilor, arcuirea șoldurilor, aplecarea spatelui, întoarcerea capului și mișcarea degetelor.
Vârsta înaintată, leziunile sau presiunea unei greutăți corporale prea mari pot duce la uzarea sau chiar ruperea cartilajului – țesutul moale care mențin articulațiile și oasele lubrifiate. Astăzi însă, nu doar persoanele vârstnice se plâng de dureri articulare cronice, ci și tinerii.
Aceste dureri vizează de regulă mâinile și picioarele – genunchii, coatele, umerii. Cauza o reprezintă de cele mai multe ori un anumit de tip de artrită. Osteoartrita, de pildă, afectează o treime din populația din SUA.
Antiinflamatoarele nesteroidiene, precum Paracetamolul și Ibuprofenul reprezintă principalele medicamente utilizate pentru ameliorarea durerii.
Cu toate acestea, administrarea lor în mod excesiv sau pe perioade lungi de timp este însoțită de efecte secundare grave.
REMEDII PENTRU DURERI ARTICULARE
Durerile articulare pot fi prevenite sau ameliorate și cu ajutorul unor remedii naturale. Alimentația joacă un rol important. Pentru prevenirea inflamațiilor și a durerilor, nutriționiștii recomandă reducerea consumului de carne, cereale rafinate (din făină albă), zahăr alb, produse de patiserie și produse procesate.
Proteinele animale din carne, ouă și lactate, precum și leguminoasele și oleaginoasele contribuie la acumularea acidului uric în organism, de aceea trebuie evitate. În schimb, dieta trebuie să conțină cât mai multe fructe, legume și verdețuri, cu rol de alcalinizare a urinei.
CEAI PENTRU ARTICULAȚII SĂNĂTOASE
O formulă de ceai pe care o pot încerca persoanele care suferă de reumatism, gută sau hiperuricemie este cea de la Fares. Se numește sugestiv „Articulații sănătoase”.
Conține un amestec ingenios de plante care ajută la înlăturarea disconfortului de la nivel articular și la menținerea mobilității, flexibilității și supleții articulațiilor:
– scoarță de salcie
– muguri de plop
– frunze de mesteacăn
– flori de soc
– fructe de ienupăr
– frunze de frasin
– urzică vie
– flori de lavandă
– frunze de rozmarin
Datorită efectelor diuretice, aceste plante favorizează eliminarea acidului uric și ajută implicit la reducerea durerilor cauzate de depunerile de urați în articulații.
[products ids=”3729, 3793, 4507, 3548″ orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]
MOD DE ADMINISTRARE
Ceaiul se prepară dintr-un pliculeț și 200 ml de apă clocotită. Se lasă 15 minute la infuzat.
Se administrează câte 3-4 căni de ceai pe zi, între mese. O cură cu acest ceai durează 6-7 săptămâni. Se poate relua după o lună de pauză.
Ceaiul „Articulații sănătoase” nu este recomandat persoanelor care suferă de alergie sau sensibilitate la oricare din plantele incluse în această formulă.
Se impune de asemenea prudență în cazul femeilor gravide și a mamelor care alăptează.
Surse:
1. WebMD, Caring for Your Joints: https://www.webmd.com/arthritis/caring-your-joints#14
2. Fares, Articulații sănătoase: https://fares.ro/produs/articulatii-sanatoase-l93-ceai-la-plic/