Ce ANALIZE să faceți dacă suferiți de OBOSEALĂ prelungită, inexplicabilă

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Oboseala este asociată de cele mai multe ori cu anemia sau lipsa de fier. Studiile au arătat însă că o persoană poate să experimenteze oboseală din cauza unei carențe de fier, dar să nu fie complet anemică. Acest lucru este mai ales întâlnit la femeile de vârstă reproductivă.

Lipsa de fier creează scăderea vitalității, a energiei, a funcției imunitare și mentale, precum și a capacității de a desfășura sarcini zilnice fizice și intelectuale.

TESTUL CORECT PENTRU OBOSEALĂ

Un studiu a arătat că, în ceea ce privește deficitul de fier, unii medici nu prescriu testul corect, iar pacienții cu simptome de oboseală cronică nu primesc tratamentul adecvat.

Mulți solicită nivelul de globule roșii din sânge și nivelul hemoglobinei. Iar dacă hemoglobina este normală, medicul îl poate trimite pe pacient acasă fără un diagnostic și tratament corect pentru starea de oboseală pe care o simte.

Cel mai bun mod pentru a verifica dacă această oboseală este cauzată de un deficit de fier este măsurarea nivelului de feritină – o proteină regăsită în interiorul celulelor care stochează fierul în țesuturi, astfel încât corpul să-l poate folosi la nevoie.

Cantitatea de feritină din sânge este direct legată de cantitatea de fier stocată în corp. O persoană cu deficit de feritină poate să nu aibă suficient fier.

Cercetătorii francezi și elvețieni au dorit să afle dacă suplimentarea cu fier este utilă în cazul femeilor cu niveluri mici sau la limită de feritină, care aveau simptome de oboseală, fără să fie anemice. Acest lucru înseamnă că aveau un nivel scăzut de fier iar hemoglobina normală >12 g/dL.

Au fost testate 198 de femei cu simptome inexplicabile de oboseală. Acestea au primit fie 80 mg de fier pe zi, fie un placebo. După 12 săptămâni, femeile care au luat suplimente cu fier au observat o îmbunătățire notabilă a stării lor, simptomele de oboseală fiind reduse cu aproape 50%.

Concluzia autorilor este că medicii trebuie să ia în considerare deficitul de fier la femeile cu oboseală prelungită, nejustificată, când nivelurile de feritină sunt sub 50 µg/L, chiar dacă hemoglobina este peste normală (peste 12.0 g/dL).

Alte studii au arătat că tratarea nivelurilor mici de feritină cu suplimente de fier sau o dietă bogată în fier ajută la îmbunătățirea sănătății mentale, crește energia și reduce oboseala la femeile de vârstă fertilă.

Pe lângă oboseală, lipsa de fier provoacă amețeală, iritabilitate, slăbiciune, căderea părului, paloarea pielii, sindromul picioarelor neliniștite, apetit crescut pentru nisip, pământ, argilă, unghii fragile.

Atenție, nu luați suplimente cu fier pentru reducerea oboselii dacă nu știți sigur că suferiți de o lipsă de fier. Excesul de fier poate crește riscul de Alzheimer, boli hepatice și cardiovasculare.

[products ids=”11041, 11079, 3377, 3823″ orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]

Surse bibliografice:

1. KATHLEEN JADE, „Iron Deficient But Not Anemic? A Simple Solution for Fatigue”, ENERGY AND FATIGUE, University News Daily: https://universityhealthnews.com/daily/energy/iron-deficient-but-not-anemic-a-simple-cause-of-chronic-fatigue-symptoms-with-a-simple-solution/
2. University News Daily, „9 Iron Deficiency Symptoms You Can Identify Yourself”, ENERGY AND FATIGUE: https://universityhealthnews.com/daily/energy/9-iron-deficiency-symptoms-you-can-identify-yourself/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *