Ceaiul de GHIMBIR – beneficii, utilizări, contraindicații

Ghimbirul (Zingiber officinale) este una din cele mai vechi plante cultivate, care datează de peste 5.000 de ani. Chinezii și indienii antici au descoperit-o și au folosit-o ca tonic și remediu pentru numeroase afecțiuni.

A fost introdusă în lumea occidentală odată cu exportul acesteia din India către Imperiul Roman. În acele timpuri, ghimbirul era considerat un condiment luxurios și dificil de procurat.

Ceai de ghimbir – beneficii, utilizari, contraindicatii

Astăzi se găsește în aproape toate magazinele alimentare și naturiste, sub formă de rădăcină proaspătă, pulbere, capsule, dropsuri etc.

CEAIUL DE GHIMBIR – BENEFICII ȘI UTILIZĂRI

• Reduce senzația de greață – inclusiv cea cauzată de sarcină sau de tratamentele anticanceroase precum chimioterapie sau radioterapie.

• Susține sănătatea gastrointestinală – ceaiul de ghimbir reduce simptomele indigestiei cronice – gazele, balonarea, arsurile stomacale.

• Ajută la controlul inflamațiilor – ceaiul de ghimbir poate ajuta la ameliorarea durerilor (articulare, musculare, menstruale, migrene).

• Ușurează afecțiunile respiratorii – ceaiul de ghimbir este un remediu de mare ajutor în răceală și gripă; desfundă nasul, calmează durerile în gât, reduce tusea (și simptomele de astm), scade febra, stimulează transpirația; are proprietăți antivirale, antiinflamatoare, decongestionante și antibacteriene.

• Stimulează funcțiile cerebrale – un studiu pe femei sănătoase a arătat că ghimbirul îmbunătățește atenția și procesarea cognitivă, fără să producă efecte secundare.

• Alină disconfortul menstrual – datorită efectelor antiinflamatoare, analgezice și relaxante, ghimbirul poate reduce durerea cauzată de crampele menstruale.

• Întărește sistemul imunitar – conținutul bogat în antioxidanți din ghimbir ajută la creșterea imunității, îndeosebi împotriva bolilor infecțioase.

• Stimulează circulația cardiovasculară – acest efect se datorează unui compus unic, numit gingerol.

CUM SE PREPARĂ CEAIUL DE GHIMBIR

Dacă folosiți rădăcină proaspătă de ghimbir, tocați mărunt 5 cm. de rădăcină (sau dați-o pe răzătoare) și puneți-o la fiert cu 1 ½ – 2 căni de apă. Lăsați să clocotească 10-20 de minute, apoi stingeți focul și mai infuzați câteva minute.

Ceaiul de ghimbir se poate servi cu miere și suc de lămâie, după ce s-a răcorit.

PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII

Ghimbirul este considerat un remediu sigur, cu condiția să nu îl consumăm în cantități mari. Nu este indicat să ingerăm mai mult de 4 g de ghimbir pe zi.

Persoanele cu probleme ale vezicii biliare trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a consuma ceai de ghimbir.

Unele persoane pot resimți o ușoară arsură stomacală sau pot avea un stomac deranjat după consumul de ghimbir.

Alergia la ghimbir se recunoaște prin mâncărimi sau disconfort la nivelul gurii sau stomacului după consum.

Dat fiind că determină scăderea tensiunii arteriale, ghimbirul poate da amețeală la unele persoane.

Datorită conținutului de salicilați, ghimbirul acționează ca un agent de subțiere a sângelui. Acest lucru poate cauza probleme la persoanele cu sângerări sau tulburări de coagulare.

Aceste efecte secundare pot apărea doar în cazul în care se depășește doza de 4 g de ghimbir pe zi.

Surse bibliografice:
1. Mercola, Ginger Tea: An Ancient Solution to Today’s Common Ailments: https://articles.mercola.com/teas/ginger-tea.aspx
2. Healthline, Does Ginger Tea Have Bad Side Effects? https://www.healthline.com/health/food-nutrition/ginger-tea-side-effects#1â

[products ids=”7362, 2970, 8609″ orderby=”date” columns=”3″ order=”desc”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *