Guta este un tip de artrită care produce dureri asemănătoare durerilor de osteoartrită. Excesul de acid uric care se acumulează în sânge poate duce la formarea de cristale mici de urați. Depozitele de aceste cristale se pot forma în lichidul sinovial, provocând inflamație, disconfort și durere.
Un atac de gută poate fi extrem de dureros, mai ales în zona degetului mare al piciorului. Alte simptome asociate sunt înroșirea și umflarea articulației. Durerea poate fi atât de mare, încât simpla atingere a zonei afectate este sfâșietoare.
GUTA – CAUZE
Se spune că dieta și stilul de viață au un rol important în apariția gutei. Alimentația modernă este bazată în mare parte pe produse intens procesate, bogate în fructoză – unul din potențialii contribuitori în dezvoltarea gutei.
Un studiu recent a arătat că la bărbații care au consumat 2 sau mai multe băuturi dulci pe zi, riscul de a dezvolta gută a fost cu 85% mai mare, comparativ cu cei care au consumat mai puțin de un suc dulce pe lună.
Acest aport crescut de zahăr mărește nivelul acidului uric din corp. Totodată, determină apariția mai multor boli. S-a dovedit că 50% din bolnavii de gută sunt obezi sau supraponderali.
O altă cauză a gutei este consumul ridicat de alimente bogate în purine. Purinele sunt substanțe prezente în alimentele de origine animală și vegetală, pe care corpul le transformă în acid uric. Alimentele cu cel mai mare conținut de purine sunt:
• carnea și organe de animale (mai ales ficatul)
• mazărea, lintea
• spanacul
• heringul, sardinele, scoicile
• asparagus
• ciupercile
• băuturile alcoolice (mai ales berea)
Grăsimile hidrogenate, alcoolul și carbohidrații rafinați sunt alte categorii de alimente care trebuie evitate de persoanele cu gută.
Obezitatea, rezistența la insulină, bolile renale, hipertensiunea arterială, stresul și un organism acid cresc riscul de gută.
CEAIURI PENTRU GUTĂ
• Ceai de urzică
Urzica poate fi utilă în gută datorită faptului că reduce inflamația și durerea. Un studiu pe iepuri a arătat că această plantă protejează rinichii de leziunile induse de administrarea unui antibiotic (gentamicină).
Ceaiul de urzică se prepară din 1-2 lingurițe de frunze uscate la 1 cană cu apă. Se pot consuma câte 3 căni pe zi.
• Ceai de coada-calului
Se bea câte 1 cană de ceai de coada-calului pe zi, cu efect de prevenire a gutei și a reumatismului și de ameliorare a nevralgiilor.
• Ceai de pedicuță
Se folosește 1 linguriță de plantă la 1 cană cu apă clocotită. Se bea o singură cană de ceai pe zi, pe nemâncate.
[products ids=”9174, 11009, ” orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]
• Ceai de păpădie
Păpădia poate ajuta la reducerea nivelurilor de acid uric la peroanele cu risc de leziuni renale.
• Ceai de hibiscus
Hibiscusul este folosit în medicina tradițională în tratamentul gutei. Un studiu pe șobolani a arătat că scade acidul uric. Planta poate fi folosită sub formă de ceai.
DIETA PENTRU GUTĂ
Pentru evitarea durerilor de gută, consumați cât mai multe alimente bogate în fibre: fructe, legume, nuci și semințe. Utile sunt și alimentele bogate în potasiu, precum bananele, avocado, somonul și caisele.
Fructele de pădure, dar mai ales cireșele și vișinele ajută la neutralizarea acidului uric.
Peștele gras, bogat în Omega-3, poate reduce inflamația și implicit durerea de gută.
Evitați prăjelile, uleiurile hidrogenate, excesul de sare, zahărul și făina albă, care pot înrăutăți simptomele de gută.
Bibliografie:
1. Healthline, Natural Home Remedies for Gout: https://www.healthline.com/health/gout/home-remedies#home-treatments
2. Dr. Axe, 6 Gout Remedies that Work: https://draxe.com/gout-remedies/
3. LaTaifas.ro, Gută – Simptome și Remedii Naturiste: https://lataifas.ro/boli-si-tratamente-naturiste/39088/guta-simptome-si-tratament-naturist/
4. Arthirtis Foundation, Safe Foods for Gout: https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/tools-resources/expert-q-a/gout-questions/food-for-gout.php