Autorii de rețete vegane sau raw-vegane le oferă alternative excelente la produsele lactate tradiționale tuturor celor interesați de acest stil de viață.
Aceste rețete pot fi utile în alimentația tuturor celor care doresc să excludă din meniul lor produsele animale sau urmează un regim de slăbit fără grăsimi și multe calorii.
Din rețetele de brânză vegetală am ales una reușită, propusă de Ligia Pop, născută după multe încercări și experimente. Autoarea mărturisește că poate fi servită ca atare, dar la fel de bine poate fi adăugată inclusiv în salate.
Are un aspect similar brânzei de soia (tofu). Nu este grasă la gust, precum versiunile din comerț, și are o structură solidă. Ingredientul-secret care îi dă fermitate este gelatina vegetală agar–agar.
BRÂNZĂ VEGETALĂ – REȚETĂ
Aveți nevoie de 10 minute pentru a prepara această delicioasă brânză vegană. Ingredientele sunt pentru 4 porții de brânză.
Ingrediente
• 200 g de caju
• 4 linguri de drojdie inactivă
• 2 căței de usturoi
• 1 lingură de agar-agar pulbere
• ½ lămâie
• 450 ml de apă
• sare și alte mirodenii, după gust
Preparare
Începeți prin a pune nucile caju la înmuiat în 300 ml de apă. Lăsați-le cel puțin 4 ore (sau peste noapte), pentru a se mixa mai ușor în blender și a se converti într-o cremă cât mai fină.
Scurgeți caju-ul de apă și puneți-l în blender. Mixați-l 2 minute, sau până capătă consistența unei smântâni fine.
Puneți pulberea de agar-agar într-un ibric și adăugați 150 ml de apă rece. Amestecați cu telul bine, apoi puneți vasul pe foc. După ce dă câteva clocote, stingeți focul și amestecați continuu, până ce lichidul se preface într-un gel.
Adăugați acest gel peste crema de caju din blender și mixați pentru omogenizare. Turnați imediat compoziția obținută în recipiente (boluri, caserole, forme speciale). Nu o lăsați să se răcească, deoarece se va întări în blender.
Bateți recipientele de masă pentru a nivela compoziția și a obține o suprafață uniformă.
Așteptați să se răcească de tot, apoi introduceți caserolele în frigider. După circa 2 ore de stat la rece, brânza se va întări și o veți putea tăia ușor. O puteți secționa sub formă de pătrățele (cuburi), sau bucăți mai lungi. Dacă folosiți forme speciale, răsturnați formele și veți avea niște aperitive deosebite pentru musafiri.
Brânza vegetală se păstrează în frigider, în caserole. Este indicat să o consumați în 7 zile.
În compoziție puteți adăuga și alte ingrediente, pentru culoare sau gust, precum: turmeric, piper, salvie, cimbru, rozmarin, busuioc, ardei roșu, chimen, mărar, etc.
Dacă nu v-a ieșit suficient de fermă, data viitoare folosiți mai mult agar-agar.
Bibliografie:
Ligia Pop, Brânză vegetală
Cumpără ingredientele pentru această rețetă:
[products ids=”6168, 7748, 4785, 7824″ orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]