Articol scris de Ana-Maria Postolache
Potrivit estimărilor lansate de National Kidney Foundation, circa 1 din 10 persoane va suferi de pietre la rinichi la un moment dat în decursul vieții lor. Incidența acestei afecțiuni s-a dublat în ultimii 50 de ani, fiind mult mai des întâlnită la bărbați decât la femei.
Pietrele la rinichi se mai numesc în termeni medicali „litiază renală” sau „nefrolitiază”. Calculii se formează atunci când nivelul anumitor compuși chimici crește atât de mult încât aceștia nu mai pot fi dizolvați și excesul formează cristale. Cele mai comune tipuri de pietre sunt cele din calciu, oxalați, acid uric, cistină și urați de amoniu.
Pietrele în sine, care se formează în rinichi, nu provoacă durere. Durerea apare atunci când acestea se mișcă și se deplasează prin uretere (tuburile dintre rinichi și vezică) și este extrem de severă.
Cei mai mulți calculi se elimină spontan, însă unele persoane au nevoie de un tratament medical sau chirurgical. Asociația Americană de Urologie recomandă doar două tratamente naturale pentru pietrele la rinichi: buna hidratare a corpului și unele modificări în alimentație.
REGULI ALIMENTARE PENTRU CEI CU PIETRE LA RINICHI
Consumul de lichide trebuie să fie atât de mare încât volumul de urină eliminat să fie de cel puțin 2,5 litri pe zi. Acest lucru înseamnă circa 8-12 pahare de lichid în fiecare zi. Pe lângă faptul că ajută la eliminarea toxinelor și prevenirea formării de cristale, hidratarea corespunzătoare a corpului stimulează evacuarea pietrelor mici din rinichi.
Lichid poate însemna apă, legume, fructe sau ceaiuri. Semnul unui consum suficient de lichide este urina de culoare galben deschis, pal.
Evitați consumul de suc de roșii, suc de grepfrut, suc de merișoare și alte băuturi îndulcite cu zahăr sau sirop de fructoză. Consumul excesiv de Cola și alte băuturi răcoritoare cu mult zahăr crește riscul de formare a pietrelor la rinichi.
În ceea ce privește dieta, aceasta trebuie să fie axată pe cât mai multe fructe, legume și verdețuri.
Atenție, unele alimente, deși sunt sănătoase în general, pot favoriza apariția calculilor renali. De pildă, consumul de proteine animale (carne, lactate, ouă) crește riscul de pietre de calciu.
Pietrele din oxalați de calciu pot să apară în urma unui consum excesiv de spanac, rubarbă, chipsuri de cartofi, cartofi prăjiți, ciocolată și nuci.
Persoanele cu pietre din acid uric trebuie să evite alimentele bogate în purine, precum băuturile alcoolice de orice fel, unele tipuri de pește (sardine, anșoa, herring), baconul, carnea de curcan, ficatul, carnea de vită și vânatul. În cazul pietrelor din cisteină trebuie redus aportul de sare și proteină din carne.
Studiile au arătat că sucurile și fructele bogate în acid citric, precum lămâia, portocalele și pepenele pot preveni formarea calculilor renali. O doză de 100 ml de suc de lămâie pe zi mărește semnificativ nivelurile citraților din urină fără să crească nivelurile oxalaților.
Vitamina B6 reduce riscul formării de pietre la rinichi. Poate fi administrată ca supliment, sau luată din banane, avocado, soia, mango, ovăz.
Alimentele bogate în acid eicosapentaenoic (EPA) reduc riscul de litiază renală. Acesta se găsește în peștele gras (somon), în uleiul de pește (supliment alimentar) și semințe de in.
[products ids=”4252, 3703, 7036″ orderby=”date” columns=”3″ order=”desc”]
Surse bibliografice:
1. LEONAURA RHODES, „Natural Remedies for Kidney Stones”, University News Daily: https://universityhealthnews.com/daily/digestive-health/natural-remedies-for-kidney-stones/
2. LISA CANTKIER, „Kidney Stone Diet: Can Foods You Eat—and Avoid—Help Prevent Kidney Stones”: https://universityhealthnews.com/daily/digestive-health/kidney-stone-diet/
3. Arthritis Foundation, „Safe Foods for Gout”: https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/tools-resources/expert-q-a/gout-questions/food-for-gout.php