Dieta MEDITERANEANĂ crește LONGEVITATEA și scade rata MORTALITĂȚII din cauza CANCERULUI

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Dieta mediteraneană este considerată de foarte mulți nutriționiști și oameni de știință una din cele mai bune diete pentru prevenirea bolilor cronice. Este caracterizată prin consumul unei cantități mai mari de alimente vegetale, în special legume, fructe, cereale integrale, nuci și leguminoase.

CARE ESTE SPECIFICUL DIETEI MEDITERANEENE

Aportul de calorii, grăsimi saturate, sodiu, produse rafinate și bogate în zahăr este redus. Adepții acestui regim alimentar mănâncă în mod regulat pește și fructe de mare, iar în loc de sare multă, folosesc mirodenii, plante aromatice și condimente.

Carnea roșie, lactatele, ouăle și alcoolul sunt consumate în cantități mici, doar de câteva ori pe lună. Principalul tip de grăsime utilizat este cel furnizat de uleiul de măsline, care conține acizi grași nesaturați. Dintre alimentele cele mai reprezentative pentru această dietă menționăm roșiile, uleiul de măsline, usturoiul, busuiocul, măslinele, broccoli, spanacul, ceapa, morcovii, conopida.

DIETA MEDITERANEANĂ SCADE RISCUL DE CANCER

Numeroase studii au arătat că acest tip de alimentație este asociat cu o longevitate mai mare.

O recenzie a cercetătorilor germani, apărută în 2017 în Jurnalul Nutrients, a arătat că dieta meditereaneană reduce rata mortalității din cauza cancerului, riscul mai multor tipuri de cancere, precum și recidivarea bolii.

Datele colectate de la un număr de 2,130,753 de persoane implicate în studiile revizuite au arătat că dieta meditereaneană este invers asociată cu un risc mai mic de mortalitate din cauza cancerului colorectal, mamar, gastric, hepatic, de gât, de cap și de prostată.

Beneficiile acestui regim se datorează în mare parte consumului mare de fructe, legume și cereale integrale.

O altă recenzie, realizată pe 13 studii, în care au fost implicate 600.000 de persoane, a arătat că cei care urmează o dietă mediteraneană au un risc mai mic de cancer vezical.

Dincolo de potențialul de a combate cancerul, dieta mediteraneană reduce riscul bolilor cardiovasculare și a bolii Alzheimer și scade colesterolul.

[products ids=”7768, 5104, 4988, 7148″ orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]

Surse bibliografice:

1. Donato F. Romagnolo, MSc and Ornella I. Selmin, „Mediterranean Diet and Prevention of Chronic Diseases”, articol publicat în Jurnalul Nutrition Today. 2017 Sep; 52(5): 208–222, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5625964/
2. Lukas Schwingshackl, Carolina Schwedhelm, Cecilia Galbete, and Georg Hoffmann, „Adherence to Mediterranean Diet and Risk of Cancer: An Updated Systematic Review and Meta-Analysis”, articol publicat în Jurnalul Nutrients. 2017 Oct; 9(10): 1063, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5691680/
3. KATIE KOSKO, „Mediterranean Diet Associated With Lower Risk of Bladder Cancer”, articol publicat în Revista Cure Today, preluat de pe site-ul: https://www.curetoday.com/articles/mediterranean-diet-associated-with-lower-risk-of-bladder-cancer

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *