Articol scris de Ana-Maria Postolache
Rolul esențial al zincului în viața plantelor și a animalelor este cunoscut de câteva decenii, însă importanța acestuia pentru oameni a fost descoperit doar de 50 de ani, în Orientul Mijlociu. Pacienții cu deficit de zinc aveau disfuncții imune severe, unii dintre ei decedând din cauza infecțiilor intercurente până la vârsta de 25 de ani.
ROLUL ZINCULUI ÎN IMUNITATE
Studiile pe oameni au arătat că lipsa de zinc este mai frecventă în țările dezvoltate, unde provoacă deficiențe de creștere (retard). Recent, s-a descoperit că lipsa acestui mineral produce și tulburări cognitive.
Zincul acționează de asemenea ca un antioxidant și are efecte antiinflamatoare. Studiile au raportat efectele sale terapeutice în diareea infantilă acută, acrodermatită, prevenirea orbirii la pacienții cu degenerescență maculară asociată cu vârsta înaintată și în tratamentul răcelilor.
Suplimentarea cu zinc la tineri și vârstnici reduce markerii de stres oxidativ și generarea de substanțe (citokine) inflamatorii.
Importanța zincului în modularea imună a crescut în ultimii zeci de ani. Acest mineral funcționează ca un modulator al răspunsului imun. Lipsa lui din corp afectează celulele implicate în imunitatea înnăscută și adaptativă la nivel de supraviețuire, proliferare și maturare.
Din aceste celule fac parte monocitele, polimorfonuclearele, natural killer, celulele imune T și B. Deficitul cronic de zinc a fost asociat cu creșterea inflamațiilor, afectând diverse boli inflamatorii, inclusiv artrita reumatoidă.
Tulburările de homeostază a zincului afectează formarea, activarea și maturarea limfocitelor și slăbește apărarea înnăscută a sistemului imunitar.
Zincul este necesar și pentru buna funcționare a creierului. Cea mai mare parte a zincului din creier se găsește în hipocampus, regiunea asociată cu învățarea și formarea memoriei.
Totodată, acest mineral protejează creierul de radicalii liberi și de atacul virusurilor și a bacteriilor. Lipsa de zinc este asociată cu o protecție scăzută împotriva infecțiilor și a unor probleme mentale, precum convulsii epileptice, schizofrenie sau alcoolism.
LIPSA DE ZINC – SIMPTOME
Deficitul de zinc provoacă în primul rând scăderea imunității, și în consecință predispoziția la infecții repetate. Lipsa de zinc este de asemenea asociată cu căderea părului, infertilitate, pierderea în greutate sau luarea în greutate, probleme de memorie și de concentrare, diaree, simț scăzut al gustului și mirosului, poftă de zahăr sau sare și apetit redus.
Zincul se găsește în mod natural în alimente precum ouă, scoici, carne de vită, leguminoase, semințe de dovleac, nuci, cereale integrale.
[products ids=”9131, 3508, 3805, 3504, 4872″ orderby=”date” columns=”5″ order=”desc”]
Surse bibliografice:
1. Ananda S Prasad, Zinc in Human Health: „Effect of Zinc on Immune Cells”, articol publicat în Jurnalul Molecular Medicine. 2008 May-Jun; 14(5-6): 353–357, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2277319/
2. Maares M, Haase H, „Zinc and immunity: An essential interrelation”, articol publicat în Archives of Biochemistry and Biophysics. 2016 Dec 1;611:58-65, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27021581
3. Bonaventura P, Benedetti G, Albarède F, Miossec P, „Zinc and its role in immunity and inflammation”, articol publicat în Jurnalul Autoimmunity Reviews. 2015 Apr;14(4):277-85, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25462582
4. Dr. Patrick Quillin, „9 Health Benefits of Zinc in Your Diet”, articol publicat pe site-ul Getting Healthier: https://gettinghealthier.com/%EF%BB%BF9-health-benefits-of-zinc-in-your-diet/