GENȚIANA, regina plantelor amare care înlătură problemele STOMACULUI

Rădăcina de gențiană este considerată regina plantelor amare, având numeroase beneficii pentru organism. Testele au arătat că gustul ei amar poate fi perceput chiar și după ce a fost supusă unei diluții foarte mari de 1 la 58 de milioane.

Există circa 300-400 de specii care aparțin familiei din care face parte gențiana. Soiul galben este folosit în scop terapeutic.

Romanii foloseau rădăcina de gențiană galbenă ca plantă medicinală, îndeosebi pentru tulburările gastrointestinale.

În cărțile de botanică din perioada Evului Mediu, gențiana apare ca un remediu universal. Beneficiile sale se datorează în mare parte substanței amare pe care o conține, numită amarogentină.

GENȚIANA – BENEFICII ȘI INDICAȚII TERAPEUTICE

Planta are efecte digestive puternice. Stimulează bila și susține sănătatea ficatului. Planta are de asemenea acțiuni antimicrobiene, imunomodulatoare și anticancerigene. Este utilă în bolile tractului digestiv, dispepsie și disfuncții pancreatice.

Vindecătoarea Hildegard von Bingen spunea că pudra de gențiană poate fi băută pentru curățarea stomacului afectat de gastroenterită virală.

Același lucru îl afirma și botanistul german Hieronymus Bock, care descria planta ca fiind cea mai importantă pentru afecțiunile stomacale.

Mai târziu, succesorul ei în medicina monastică – Sebastian Kneipp, recomanda cultivarea plantei în curțile mănăstirii și în grădinile oamenilor pentru efectele sale vindecătoare.

Substanțele amare stimulează papilele gustative de pe limbă și stimulează formarea unei cantități mai mari de salivă și acid gastric. Datorită acestei stimulări, celulele speciale din stomac secretă gastrina – un hormon digestiv.

Gențiana mărește producția de suc gastric și bilă. Aceste mecanisme ajută la reglarea apetitului și activarea digestiei.

Preparatele pe bază de gențiană pot reduce balonarea, flatulența, poftele alimentare nesănătoase, tulburările biliare și problemele pielii.

Pe lângă efectele sale digestive remarcabile, studiile au arătat că gențiana ajută la eliminarea mucusului blocat în pasajele respiratorii. Extractele de rădăcină de gențiană pot fi așadar folosită în inflamațiile nasului (sinuzită), gâtului și bronhiilor.

În medicina tradițională și monastică, gențiana este utilizată în oboseală, anemie, lipsă de apetit, convalescență, febră, gută, ipohondrie, malarie, paraziți intestinali și alcoolism.

[products ids=”3938, 7921, 4529, 4276″ orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]

MODURI DE ADMINISTRARE

Gențiana se găsește la magazinele naturiste sub formă de ceai, pulbere sau tinctură. Uneori este folosită în asociere cu alte plante amare, precum păpădie, țintaură sau pelin.

Ceaiul de gențiană se poate prepara prin infuzare, sau la rece. Infuzia se prepară din ½ linguriță (1 g) de rădăcină uscată și 150 ml de apă clocotită.

În cazul metodei la rece, se folosește ½ linguriță de plantă la 2 pahare de apă. Se lasă 8 ore la macerat și se bea cu 30 de minute înainte de mese.

Dacă vreți să folosiți plante amare pentru reglarea apetitului, consumați-le cu cel puțin 30 de minute înainte de masă, sub formă de ceai cald.

Pentru combaterea problemelor digestive, ceaiul de gențiană se bea după mese.

Un alt mod de a utiliza gențiana este sub formă de tinctură. Adulții pot lua câte 30-40 de picături, de 3 ori pe zi, înainte de masă, diluate cu 150 ml de apă sau ceai. Copiii peste 12 ani pot lua câte 20-25 de picături, de 3 ori pe zi, în aceleași condiții ca la adulți. Cura poate dura 1-3 luni, și se poate relua după o pauză de 30 de zile.

PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII

Nu depășiți 2-4 g de rădăcină de gențiană pe zi. Gențiana trebuie folosită doar în stare uscată, deoarece cea proaspătă poate cauza greață.

Nu folosiți gențiană dacă suferiți de ulcer gastro-duodenal sau aveți o producție crescută de acid gastric. Folosiți în schimb mușețel, roiniță sau fenicul.

Cereți sfatul medicului înainte să consumați gențiană dacă aveți pietre la bilă. Nu folosiți această plantă dacă aveți tractul biliar blocat.

Gențiana nu trebuie consumată pe perioada sarcinii și alăptării.

Sursă: Healthy Hildegard, Gentian Root Health Benefits and Uses: https://www.healthyhildegard.com/gentian-root-health-benefits-and-uses/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *