Continut Show
Mirosul unor plante este atât de plăcut, încât ne poate influența starea fizică și psihică. Una din plantele cele mai frumos mirositoare este fără îndoială lavanda, sau levănțica.
Studiile au arătat că uleiul de lavandă este la fel de eficient în reducerea anxietății la femei precum Xanax, Valium sau Prozac.
Pentru unele persoane, anxietatea poate deveni atât de severă încât le poate afecta capacitatea de a îndeplini sarcinile zilnice.
Statisticile arată că tulburările anxioase se află în topul celor mai frecvente boli mentale. 10,3% din tulburările anxioase sunt cauzate de anumit fobii, urmate de atacul de panică (6,0%), fobia socială (2,7%) și tulburarea anxioasă generalizată (2,2%).
CUM SA MANIFESTĂ ANXIETATEA – SIMPTOME
Femeile sunt mai predispuse la anxietate și alte tulburări emoționale decât bărbați, îndeosebi la vârsta adolescenței. Anxietatea la femei poate fi caracterizată printr-un sentiment continuu de îngrijorare. Un al doilea simptom specific al anxietății este insomnia.
Următoarele simptome se întâlnesc atât la femei, cât și la bărbați:
– îngrijorare cu privire la sarcini zilnice simple
– tensiune
– incapacitatea de relaxare
– o percepție nerealistă a problemelor
– dificultăți de concentrare
– neliniște, agitație
– tresăriri
– oboseală constantă
– iritabilitate
– dificultatea de a adormi sau de a dormi
– dureri de cap dese
– simptome de depresie
– tensiune musculară
– dureri corporale
– tremur sau spasme
– dificultăți de înghițire
– transpirație
– aiureală, zăpăceală
– dureri de stomac, greață
– respirație scurtă
– nevoia de a merge frecvent la baie
LAVANDA REDUCE ANXIETATEA LA FEMEI
Medicamentele prescrise pentru anxietate, precum benzodiazepinele (Xanax, Valium, Ativan), dau dependență. În unele cazuri, medicul poate prescrie anti-depresive pentru atacurile de panică și anxietatea cronică. Dar și acestea sunt însoțite de o serie de efecte secundare, iar de multe ori nu sunt eficiente.
O abordare naturistă, mult mai sigură în tratarea anxietății este lavanda. Un studiu apărut în Phytomedicine a arătat că uleiul de lavandă este la fel de eficient precum medicamentul Ativan în reducerea anxietății.
Nu a produs nici un efect secundar și nici nu a creat dependență sau abuz. Aceste rezultate au fost confirmate în alte studii.
Iată și alte beneficii ale lavandei:
– îndepărtează nervozitatea, neliniștea, insomnia
– reduce simptomele depresive
– calmează durerile articulare, migrenele
– reduce agitația cauzată de demență
CUM SĂ FOLOSIM LAVANDA
Un mod simplu de a beneficia de efectele calmante ale acestei plante este să o folosim sub formă de ceai sau ulei esențial. Ceaiul se prepară din 1-2 linguri de flori uscate și 1 cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară.
Uleiul esențial de lavandă de la Fares poate fi folosit atât extern, cât și intern. În afecțiunile sistemului nervos – insomnie, agitație, tensiune nervoasă, stres, cefalee, depresie sau nevralgii, se pot consuma câte 3-6 picături, de 3 ori pe zi, adăugate în miere. pentru copiii de 7-14 ani, doza este de 2-3 picături, de 3 ori pe zi, adăugate în miere.
Uleiul esențial de lavandă poate fi utilizat în același scop, în candela de aromaterapie, la masaj, la baie sau pentru comprese.
PRECAUȚII
Nu folosiți și nu consumați lavanda împreună cu aceste medicamente:
– benzodiazepine (Xanax, Ativan, Valium)
– narcotine (codeină)
– antidepresive
[products ids=”3860, 5544, 3432, 5794, 11177″ orderby=”date” columns=”5″ order=”desc”]
Surse:
1. University Health News Daily, Lavender Reduces Signs of Anxiety in Women: https://universityhealthnews.com/daily/stress-anxiety/lavender-reduces-signs-of-anxiety-in-women/
2. Florence Thibaut. Anxiety disorders: a review of current literature. Dialogues in Clinical Neuroscience. 2017: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5573565/