LUTEINA – antioxidantul care protejează ochii și vederea

Luteina și zeaxantina sunt antioxidanții predominanți care se acumulează în retina ochiului uman. În ultimii ani au fost realizate diferite studii de cohortă și studii clinice pe efectul lor asupra bolilor oculare degenerative, precum degenerescența maculară și cataracta. Degenerescența maculară reprezintă cauza principală a orbirii la vârstnici.

CE ESTE LUTEINA

Luteina este un antioxidant solubil în grăsimi, care face parte din clasa carotenoidelor (xantofile). Este o parte importantă a pigmentului macular, un compus concentrat în regiunea maculară a retinei, responsabil pentru trăsăturile fine ale vederii.

Cristalinul și retina ochilor sunt expuse constant la lumină și oxigen. Studiile epidemiologice arată o asociere inversă între nivelurile de luteină și zeaxantină din țesutul ocular și bolile oculare degenerative. Acești antioxidanți blochează daunele luminii albastre agresive și inactivează radicalii liberi.

Cercetătorii australieni au publicat în anul 2017 o recenzie asupra literaturii și a dovezilor existente legate de aportul de luteină și zeaxantină și riscul/progresia bolii degenerescenței maculare. Aceștia au descris de asemenea cele mai importante surse alimentare și factorii care cresc biodisponibilitatea acestor doi antioxidanți.

Rezultatele au arătat că suplimentarea cu luteină/zeaxantină este asociată cu o îmbunătățire importantă a acuității vizuale și a sensibilității de contrast.

Concluzia autorilor acestei recenzii este că aportul de luteină și zeaxantină din alimente joacă un rol important în protejarea împotriva degenerescenței maculare.

ALIMENTE BOGATE ÎN LUTEINĂ

Cele mai bune surse alimentare de luteină și zeaxantină sunt:

– asparagus (gătit)
– spanac (crud)
– pătrunjel (crud)
– kale (gătită)
– fasole verde (gătită)
– ardei gras portocaliu (crud)
– salată verde romana (crudă)
– broccoli (gătit)
– porumb (gătit)
– fistic (crud)
– ouă (gătite)
– gălbenuș (gătit)

Exemplu de mese bogate în luteină și zeaxantină:

• Mic-dejun: terci cu nuci (din: fulgi de ovăz, lapte, apă, 30 g de fistic și ½ lingură de miere) și 1 portocală;
• Prânz: sandvici cu ou fiert, 2 felii de pâine integrală, salată de legume cu spanac;
• Cină: file de somon la cuptor cu orez și legume gătite la abur (porumb, asparagus, broccoli)
• Gustare: 1 ceașcă de afine, brânză și crakers (biscuiți uscați)

[products ids=”11081, 9176, 3486, 4864″ orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]

Luteina se poate găsi și sub formă de suplimente alimentare. Acestea sunt recomandate pentru prevenirea cataractei și a degenerescenței maculare, pentru protejarea ochilor de microangiopatie diabetică și alte afecțiuni vasculare retiniene.

Surse:
1. Keyvan Koushan, Raluca Rusovici, Wenhua Li, Lee R. Ferguson, and Kakarla V. Chalam. The Role of Lutein in Eye-Related Disease. Nutrients. 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3708350/
2. Bronwyn Eisenhauer, Sharon Natoli, Gerald Liew, and Victoria M. Flood. Lutein and Zeaxanthin – Food Sources, Bioavailability and Dietary Variety in Age-Related Macular Degeneration Protection. Nutrients. 2017: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5331551/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *